Spotkanie zapowiada się smakowicie. Jak każde w „Kuchni Społecznej”. Jednak tym razem okazja będzie wyjątkowa, czyli nie tylko do kosztowania pysznych wegańskich dań, ale również wsparcia działań interwencyjnych w sferze prozwierzęcej. Tym bardziej że gościem specjalnym i tematem przewodnim ma być Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami.
„Kuchnia Społeczna” działa w Szczecinie od ponad 12 lat. Tematy jej cyklicznych spotkań się zmieniają. Natomiast niezmienne pozostaje ich miejsce – Piwnica Kany (pl. św. Piotra i Pawła). Gościem specjalnym kolejnego – po dłuższej przerwie – będzie szczeciński TOZ.
– Spotkamy się, aby wspólnie zjeść coś pysznego i porozmawiać o naszej działalności. Opowiemy m.in. o adopcjach, wolontariacie, interwencjach oraz formach wsparcia dla naszych podopiecznych. Przygotujemy wraz z „Kuchnią Społeczną” pyszne dania wegańskie, ale jeśli ktoś chciałby dołożyć swoją cegiełkę w postaci własnoręcznie przygotowanej potrawy, zapraszamy do kontaktu – zachęca szczeciński TOZ, wskazując do kontaktu numer telefonu: 607-701-117.
Także zasady „Kuchni Społecznej” pozostają niezmienne.
– Każda osoba może przynieść przygotowany przez siebie wegański posiłek i zjeść go wspólnie, poznając się i dyskutując. Jeżeli nie jest w stanie przygotować wcześniej posiłku, może przyjść, zapłacić 30 zł na benefitowy cel i dołączyć do wspólnego stołu – informują organizatorzy wydarzenia, czyli aktywiści Otwartych Klatek oraz Inicjatywy na rzecz zwierząt Basta!.
Wpływy ze spotkania zaplanowanego na ostatnią niedzielę marca zasilą więc konto TOZ. Termin jest na tyle odległy, że zainteresowani zdążą go wpleść w osobisty kalendarz zaplanowanych aktywności i zajęć.
– Prosimy o przyniesienie swoich sztućców, talerzyków lub miseczek, bo wszystkie dania zostaną wystawione na jeden stół tak, aby każdy mógł ich spróbować. Warto też więc – jeśli przyniesie się jedzenie – zadbać o odpowiedni sprzęt do jego nakładania. Podpisanie dania, wypisanie na kartce składników, albo chociaż alergenów – również mile widziane. Przypominamy: na miejscu nie ma możliwości podgrzania posiłków. Natomiast napoje będzie można nabyć w barze – zachęcają organizatorzy wydarzenia, przypominając: „Prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki niezawierające mięsa, w tym ryb, ani żadnych składników odzwierzęcych, tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn, jajek, miodu, żelatyny i laktozy”.
Wydarzenie ph. „Kuchnia Społeczna na Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami oddział w Szczecinie” zostało zaplanowane na 30 marca. Początek – godz. 16. ©℗
(an)