W środę od rana w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Gryfinie trwa krajowy konkurs kulinarny, w którym gospodarze rywalizują z Zespołem Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Konkurs organizowany jest przez Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie – partnera w międzynarodowym projekcie pn. "Nutritious, safe and sustainable seafood for consumers of tomorrow" (Pożywne, bezpieczne i zrównoważone owoce morza dla konsumentów jutra) o akronimie SEAFOODTOMORROW, realizowanym w ramach programu HORYZONT 2020.
Celem kulinarnych zmagań będzie wybranie najlepszych przepisów/dań przygotowanych na bazie dwóch gatunków ryb (makrela i śledź), spełniających wymagania żywieniowe wybranych grup konsumentów (młodzież w wieku 8-10 lat, kobiety w ciąży, seniorzy). Fachowe jury oceni dania pod kątem atrakcyjności sensorycznej, spełnienia zaleceń żywieniowych dla każdej docelowej grupy konsumentów, jak również potencjalnych możliwości wykorzystania przepisów przez przemysł spożywczy (przetwórstwo rybne).
W szkolnej pracowni kulinarnej oba zespoły na zmianę będą przygotowywać poszczególne potrawy; jako pierwsi do kuchni (kolejność ustalono drogą losowania) weszli uczniowie szczecińskiej placówki. Gospodarze w tym czasie szykowali przysmaki dla uczestników wydarzenia. Zwycięskie przepisy (ogłoszenie wyników ok. g. 15.30) zostaną zakwalifikowane do konkursu międzynarodowego.
Tekst i fot. (akme)