Rozmowa z Michałem Grossmannem, piwowarem z Nowego Browaru w Szczecinie.
- Pańskie piwo pszeniczne zajęło pierwsze miejsce w swojej kategorii w konkursie piw rzemieślniczych w Poznaniu. Co urzekło jurorów i sprawiło, że uznali je za wyjątkowe?
- Myślę, że spodobały im się proporcje. Klasyczne bawarskie piwo pszeniczne powinno mieć lekkie akcenty banana i goździków, zarówno w swym smaku jak i aromacie. Lecz nie powinny one dominować. Podobnie jest z mętnością, nie może być zbyt gęste. Po prostu należy odpowiednio wyważyć wszystkie charakterystyczne dla niego cechy.
- Konkurencja była duża?
- Łącznie wzięło udział około pięćdziesięciu browarów, a w kategorii piwa pszenicznego dwadzieścia trzy. Teraz w Polsce pojawia się coraz więcej browarów rzemieślniczych, więc w przyszłym roku i kolejnych latach tych propozycji może być jeszcze więcej.
- Czy pańskie piwo będzie dostępne też w produkcji przemysłowej? Takie nagrody dostają na przykład piwowarzy domowi.
- Nie, jesteśmy browarem restauracyjnym i tylko u nas na miejscu można napić się tego trunku. Szczerze mówiąc, nawet bylibyśmy przeciwni przemysłowej produkcji, bo duże browary po prostu psują piwo.
- Z jakimi potrawami polecałby pan swoje piwo?
- W Bawarii piwo pszeniczne jest również napojem śniadaniowym, więc jest ono bardzo uniwersalne. Wydaje mi się, że to już zależy od doświadczenia i wizji kucharza. Ja nie mam takiej recepty.
- Dziękuję za rozmowę. ©℗
(szymw)
* * *
Dla naszych Czytelników mamy 3 vouchery o wartości 50 PLN brutto do wykorzystania w Nowym Browarze . Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać SMS na numer 72601 z hasłem: kurier.browar. Na SMS-y czekamy do 16.12 do godz. 11.59. A w środę 16 grudnia o godz.12 uczestnicy konkursu otrzymają SMS-a z pytaniem konkursowym. Vouchery otrzymają trzy osoby, które najszybciej - i prawidłowo - odpowiedzą na pytanie. Koszt SMS-a - 2,46 zł z VAT.
Fot. R.STACHNIK