Bartosza Liska, gotującego żeglarza, który jest odpowiedzialny za ofertę Szczecińskiego Targu Rybnego poprosiliśmy o nietradycyjny przepis na świąteczną rybę. Oto co nam przygotował:
- Proponuję łososia, który kiedyś mi się przyśnił - opowiada Bartosz Lisek. - A jak coś mi się przyśni to ja to muszę zrobić, no i zrobiłem jakiś czas temu. Okazało się, że mina dezaprobaty mojej narzeczonej podczas gdy wkładałem łososia do piekarnika, zmieniła się w twarz pełną miłości kiedy spróbowała pierwszego kęsa. Polecam zatem zwłaszcza na święta.
Łosoś wyśniony (4 porcje):
4 steki świeżego łososia bez skóry (każdy około 170g)
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
200g białych winogron bezpestkowych
2 średnie czerwone cebule
Przygotowanie:
1. Łososia opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Obierz korzeń imbiru łyżeczką do herbaty i zetrzyj na drobnych oczkach niewielką jego ilość. Wymieszaj z sosem sojowym i obtocz w tym steki z łososia.
3. Pokrój cebulę w pół talarki, a winogrona przetnij na połówki.
4. Ułóż łososia w brytfance lub żaroodpornym naczyniu i ułóż dookoła czerwoną cebulą i winogronami.
5. W wersji dla dorosłych, do pieczenia możesz podlać łososia małym kieliszkiem białego wytrawnego wina. W wersji dla dzieci, wystarczy kilka łyżek wody.
6. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, na około 20-25 minut.
7. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Danie może być doskonałą wigilijną alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Jeśli steki pokroimy w kostkę, można łososia potraktować jak pieczony gulasz. Nie bójcie się swoich kulinarnych snów, ani puszczenia wodzy fantazji i zaskoczcie swych bliskich na święta czymś nietuzinkowym. Zdjęcia przedstawiają danie tuż przed upieczeniem, po wyjęciu z pieca nie zdążyłem wziąć do ręki aparatu. To jest zaskakująco pyszne.
***
Dla naszych Czytelników mamy 5 voucherów o wartości 50 PLN brutto do wykorzystania jednorazowo na statku Ładoga, w restauracji, tawernie, targu rybnym lub barze rybnym, ważne do końca roku. Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać SMS na numer 72601 z hasłem: kurier.ryby. Na SMS-y czekamy do 16.12 do godz. 11.59. A w środę 16 grudnia o godz.12 uczestnicy konkursu otrzymają SMS-a z pytaniem konkursowym. Vouchery otrzyma pięć osób, które najszybciej - i prawidłowo - odpowiedzą na pytanie. Koszt SMS-a - 2,46 zł z VAT.