Sobota, 23 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Konkurs kulinarny „Ryba po karsiborsku”. Ostatnie dni na zgłoszenia

Data publikacji: 26 sierpnia 2024 r. 08:16
Ostatnia aktualizacja: 26 sierpnia 2024 r. 08:16
Konkurs kulinarny „Ryba po karsiborsku”. Ostatnie dni na zgłoszenia
Potrawa z sandacza Fot. Marek KLASA  

Każdy może wziąć udział w konkursie kulinarnym na najlepsze danie rybne. Składnikiem obowiązkowym dań zgłoszonych do konkursu jest ryba ze świnoujskich wód. Łączna pula nagród w konkursie wynosi 1000 złotych.

Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest dostarczenie w dniu 31 sierpnia 2024 r. o godz. 13.30 przygotowanego dania do oznakowanego stoiska, które będzie usytuowane na placu Miejskiego Domu Kultury Filia nr 3 przy ul. 1 Maja 40 w Karsiborze.

– Kuchnia regionalna to nie tylko jedzenie, to także historia, kultura i sposób życia. Zaletą potraw serwowanych na wyspie Karsibór jest dostępność składników. Wyspa otoczona jest wodą, która obfituje w okonie, sandacze, miętusy, a także trocie. W sąsiedztwie można spotkać szczupaki, liny oraz karasie. Pojawiają się też flądry, stornia i gładzica – mówi Adrianna Kutelska z zarządu osiedla Karsibór.

Wsteczna Delta Świny to fragment Zalewu Szczecińskiego – obszar ponad 3000 ha bagnistych, podmokłych wysepek, szuwarów i płytkich wód. Unikalny w skali kraju archipelag wodno-błotnych wysp poprzecinanych cieśninami i kanałami. Oryginalne nazwy poszczególnych wysp jak np.: Zajęcze Łęgi, Wydrza Kępa, Koński Smug, Warne Kępy, Trzcinice, Gęsia Kępa, Wielki Krzek czy Karsiborska Kępa mają pochodzenie historyczne.

(reg)

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA