W niedzielne południe na dziedzińcu Muzeum w Koszalinie zagościły dawne klimaty. Z kociołka unosił się zapach kapuśniaku, a zupa przygotowana była według recepty z czasów średniowiecza. Historia mieszała się ze współczesnością.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wspólnie z Muzeum i Koszalińską Kompanią Rycerską zaprosiły mieszkańców na nietypową imprezę pt. „Odkryjmy dawne smaki Pomorza”. Uzupełnieniem dawnego pokazu kulinarnego z darmową degustacją był kiermasz polskiej, tradycyjnej, certyfikowanej żywności w ramach programu „Polska smakuje”.
Na gości czekała wystawa znalezisk archeologicznych, np. garnków, mis, talerzy czy sztućców sprzed wieków. Nadto warsztaty lepienia garnków z gliny, zajęcia plastyczne z użyciem mąki i pieczenie pierników, pokaz walk rycerskich, wystawa uzbrojenia średniowiecznego i prezentacja broni czarnoprochowej.
- Hakownice i bombardy, które używane były na przykład w czasie bitwy pod Grunwaldem, to początki artylerii - powiedział Mateusz Labuda, jeden z 5-osobowej reprezentacji kompanii rycerskiej, po odpaleniu salwy na dziedzińcu. ©℗
Tekst i fot. (m)
Na zdjęciu: - Dużo huku i dymu, ale fajna impreza dla każdego - ocenił pan Hubert, jeden z wielu koszalinian zwiedzających stoiska na dziedzińcu Muzeum.