Sobota, 27 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Jedzenie ze zbiórki trafiło na świąteczne stoły

Data publikacji: 24 grudnia 2017 r. 10:51
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:59
Jedzenie ze zbiórki trafiło na świąteczne stoły
 

Podczas 21. Świątecznej Zbiórki Żywności w Szczecinie i innych zachodniopomorskich miastach wolontariusze zebrali 12 636 kg produktów spożywczych. Olej, zboża, cukier, przetwory i konserwy warzywne, owocowe, mięsne oraz słodycze i mleka w kartonach Bank Żywności Szczecin im. Jacka Kuronia rozdzielił pomiędzy pomocowe instytucje i organizacje w regionie.

Paczki świąteczne lub gotowe posiłki trafiły do osób ubogich, starszych, chorych, wymagających specjalnej troski, bezdomnych, a także do dzieci i młodzieży z ośrodków opieki. W 22 sklepach sieci Lidl w Szczecinie, Policach, Goleniowie, Warzymicach, Stargardzie, Świnoujściu, Międzyzdrojach, Choszcznie i Pyrzycach, blisko 800 wolontariuszy z organizacji pomocowych i szkół pracowało dla dobra potrzebujących.

Ogólnopolska zbiórka żywności lokalnie organizowana była w przez Bank Żywności Szczecin im. Jacka Kuronia, a współfinansowana przez szczeciński Urząd Miasta. 1 przekazana złotówka na działanie BŻ stwarza możliwość przekazania 16 posiłków do najbardziej potrzebujących.

– Zakończyliśmy rozdawanie zebranej żywności. Miniona akcja miała dla nas wiele wymiarów. Cieszyło podejście kupujących dary mieszkańców miast, w których odbywała się zbiórka. Zachwycało zaangażowanie wolontariuszy chętnych pomagać zupełnie bezinteresownie. Wzruszały reakcje przedstawicieli instytucji, do których dzwoniliśmy z pytaniem, czy potrzebują darów. Byli tacy, co mówili – ratujecie nam życie, właśnie skończyły się pieniądze, nie mamy z czego gotować. I wreszcie martwiło to, że pomimo sukcesu pierwszej dla nas świątecznej akcji nie byliśmy w stanie zaspokoić potrzeb wszystkich – mówi Urszula Rupnik, prezes Banku Żywności Szczecin im. Jacka Kuronia.

BŻ Szczecin im. Jacka Kuronia jest nową organizacją działającą oparciu o Federację Polskich Banków Żywności.

– Przetarliśmy szlaki docierając do wielu podmiotów z regionu, opiekujących się ludźmi w potrzebie. Po zakończeniu działań akcyjnych czas na rutynowe prace związane z ratowaniem przed zmarnowaniem już wyprodukowanej żywności.  W Polsce w skrajnym ubóstwie żyje 1,8 mln osób, jednocześnie do śmieci wyrzucanych jest rocznie 9 mln ton żywności.  – podsumowuje Urszula Rupnik, prezes Banku Żywności Szczecin im. Jacka Kuronia.

(mg)

Fot. Bank Żywności Szczecin im. Jacka Kuronia

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA