Dlaczego warto jeść jabłka i dynię? Co nam daje zdrowy styl życia? Czemu tak ważnych jest pięć porcji warzyw i owoców? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań poznają uczniowie Gimnazjum nr 34 w Szczecinie, gdzie od poniedziałku do piątku trwa Tydzień dla zdrowia.
- Idea tygodnia jest taka, by młodzież poznawała, co służy naszemu zdrowiu. Ważne jest to, że nasi uczniowie sami przygotowują w tych dniach zdrowe potrawy oraz dzielą się przepisami na nie ze swoimi kolegami. W ten sposób upowszechniamy zdrowy styl odżywiania - mówi Agnieszka Skrzypczak, nauczycielka biologii i organizatorka Tygodnia dla zdrowia w Gimnazjum nr 34.
We wtorek uczniowie z klas: promującej zdrowie oraz wolontariackiej przygotowali smakowite dania z jabłkiem w roli głównej. W tradycyjny już szkolny Apple Day (Święto jabłka) przynieśli do szkoły wyśmienite wypieki z jabłkami: szarlotki, jabłeczniki i koszulki z jabłkami. Każdy mógł skosztować dżemów, kompotów, własnoręcznie wyciskanych soków jabłkowych, a nawet jabłek pieczonych w miodzie. Nie zabrakło także świeżych owoców, po które do koszyka stojącego w szkolnym korytarzu, mógł sięgnąć każdy. Do zdrowego odżywiania zachęcały przygotowane przez gimnazjalistów plakaty o korzystnych właściwościach jabłka i dyni. Tydzień dla zdrowia w Gimnazjum nr 34 potrwa do piątku. W środę uczniowie pożegnają kolor zielony i dowiedzą się przy tym, jak zbawienny ma on wpływ dla naszych oczu i nerwów. Powitają natomiast kolory jesieni: żółty i pomarańczowy, a przy okazji wezmą udział w konkursie „Co można zrobić z dyni?”. Czwartek ma być dniem Szkolnego konkursu na sałatkę. Udział w nim wezmą wszystkie klasy, każda wystawi do oceny jedną sałatkę, a ich proporcje i walory oceni jury składające się ze szkolnych kucharek. Tydzień zakończy piątkowa inscenizacja II części "Dziadów" Adama Mickiewicza w wykonaniu uczestników szkolnych warsztatów teatralnych. Uczniowie wzbogacą scenografię spektaklu lampionami z dyni. ©℗
(el)
Fot.: Robert STACHNIK