Wtorek, 24 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Gastronomiczne kary

Data publikacji: 14 września 2016 r. 09:08
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:15
Gastronomiczne kary
Fot. Robert Stachnik (arch.)  

Niemal 120 tysięcy złotych kar zapłacili w minione wakacje zachodniopomorscy gastronomicy inspekcji sanitarnej. Za brudny sprzęt, nieprzestrzeganie zasad higieny podczas produkcji, brak orzeczeń lekarskich, niewłaściwe przechowywanie żywności, wykorzystywanie przeterminowanych produktów...

Pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych skontrolowali 2406 zakładów.

- Na 396 osób odpowiedzialnych za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym nałożono mandaty w łącznej kwocie 117 420 zł - informuje Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Najczęściej stwierdzanymi w trakcie kontroli uchybieniami kwalifikującymi się do nałożenia mandatów były: nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel pracujący przy produkcji żywności, niewłaściwe warunki sanitarno-higieniczne panujące w pomieszczeniach bloku żywienia, brudny sprzęt produkcyjny i naczynia, wykorzystywanie do produkcji środków spożywczych po upływie terminu przydatności do spożycia bądź nieoznakowanych, brak orzeczeń lekarskich do celów sanitarno - epidemiologicznych zatrudnionego personelu.

Inspektorzy nakładali też kary za handel i produkcję żywności bez stosownych decyzji (odbiorów sanitarnych) czy brak informacji o alergenach w żywności. W czasie wakacji nałożono 9 takich kar pieniężnych na kwotę 10500zł. Kolejne postępowania jeszcze są w toku.

(sag)

Fot. Robert Stachnik (arch.)

 

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

JEdzenie
2016-09-15 08:14:53
Kara powinna być taka, że po jednej kontroli gastronomik zapłaciłby swój miesięczny zysk. Dopiero wtedy skończyłyby się nieprawidłowości. Oczywiście kara dokładnie wyegzekwowana.
parodia
2016-09-14 10:19:46
Ależ wysokie kary, hi hi. 117420zł podzielić na 396 osób to nam daje średnią karę około 297zł. No to faktycznie wysoka kara za nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny przy przygotowywaniu posiłków. Nie dziwię się, że wolą zapłacić tak "wysoką" karę niż zatrudnić np. kogoś do sprzątania czy samem tracić czas na sprzątanie itp. I czym się chwali Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA