W ten weekend w Szczecinie, tuż przy Netto Arenie, już po raz ósmy odbędzie się Festiwal Smaków Food Trucków. Mieszkańcy będą mieli okazję spróbować specjałów kuchni bałkańskiej, indyjskiej, azjatyckiej i hiszpańskiej.
Dwa lata temu – w ramach festiwalu – mobilne restauracje przyjechały do Szczecina po raz pierwszy. Moda na nie przywędrowała z Zachodu. W ten weekend szczecinianie będą mogli spróbować m.in. azjatyckich pierożków dim sum, bułeczek bao, pad tai czy amerykańskich burgerów. Organizatorzy zachęcają również do spróbowania na deser hiszpańskich churros, naturalnych lodów i gofrów.
Po raz pierwszy w Szczecinie festiwal łączy się z targami Dziecko Mama Tata. Organizatorzy zapewniają, że „wspólne świętowanie będzie wyjątkowo bogate w atrakcje: muzykę, gry, konkursy, pokazy i oczywiście smaczne dania z różnych stron świata. Wszystko to okraszone wyjątkowo pozytywną atmosferą”. Najmłodsi będą mogli bawić się w strefie dziecięcej, a najedzeni goście odpoczną w specjalnie przygotowanym miejscu.
Restauratorzy będą czekać przed Netto Areną w sobotę już od godz. 10. Gotować będą do godz. 21. Z kolei w niedzielę mobilne restauracje czynne będą w godz. 10-20.
Festiwal Smaków Food Trucków jest ogólnopolskim wydarzeniem kulinarnym. To jeden z największych zlotów foodtruckowych w Polsce organizowanych od 2014 r. Biorą w nim udział food trucki z całego kraju. Organizatorzy dobierają wystawców pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu. Ideą festiwalu jest promowanie streetfoodu oraz jedzenia w duchu „slow”, inspirowanego kulturą i smakami różnych krajów świata.
(KaNa)
Fot. Anna Gniazdowska