Niedziela, 20 kwietnia 2025 r. 
REKLAMA

Dzisiaj tłusty czwartek. Które pączki najpyszniejsze? [GALERIA, FILM]

Data publikacji: 27 lutego 2025 r. 06:34
Ostatnia aktualizacja: 28 lutego 2025 r. 20:08
Dzisiaj tłusty czwartek. Które pączki najpyszniejsze?
Te pyszne pączki serwuje pani Beata Czepielewska, która w Kochu pracuje od 30 lat. Fot. Piotr SIKORA  

Tradycyjne z nadzieniem na słodko, wegańskie, na słono z paprykarzem, a nawet z kebabem. Lokale gastronomiczne i piekarnie szczecińskie prześcigają się w pomysłach na oryginalne pączki. To wszystko z okazji tłustego czwartku – święta pączków, faworków i innych kalorycznych wypieków.

Gdzie najlepsze pączki w Szczecinie?

Wielu smakoszy jest zdania, że najsmaczniejsze pączki pochodzą z zakładów rzemieślniczych z długą tradycją. Cukiernie firmy Koch działają nieprzerwanie od 53 lat. W Szczecinie otwarte są cztery lokale marki: przy al. Wojska Polskiego 4, ul. Jagiellońskiej 2, al. Wyzwolenia 14 i ul. Tadeusza Zawadzkiego 2. Receptura przygotowywania pączków wykorzystywana jest od początku istnienia firmy i - jak podkreśla jej właściciel – jest ona ogromnym atutem.

– To bardzo stara receptura, której używał jeszcze mój tata, a ja ją kontynuuję – opowiada Waldemar Koch, właściciel cukierni. – To nie są pączki robione w błyskawicznym tempie. Powstają na prawdziwym cieście drożdżowym.

W tłusty czwartek w ofercie Cukierni Koch dostępne są pączki z nadzieniami: z marmolady wieloowocowej, różanym, z ajerkoniakiem oraz pistacją. Pączki, w zależności od rodzaju, polane są pomadą, czekoladą czy posypane skórką z pomarańczy. Pączki pistacjowe, poza nadzieniem o tym smaku, są posypane pistacjami i polane białą czekoladą. Koszt jednego pączka w Cukierniach Koch to 6,50 zł za sztukę. Nieco droższe są pączki z pistacjami – te kosztują około 10-11 złotych. W sprzedaży dostępne są także faworki.

Na słodko i na słono

Najpopularniejsze pączki w cukierniach i sklepach to te wypełnione dżemem lub marmoladą, cukrem pudrem lub lukrem. Dziś jednak oferta jest o wiele bogatsza. W tłusty czwartek (ale nie tylko) możemy kupić pączki z nadzieniem serowym, pistacjowym, migdałowym, czekoladowym, karmelowym i wiele innych. W tym sezonie królują zdecydowanie pączki z nadzieniem pistacjowym i ich najnowszy wariant, czyli pączki dubajskie, składające się z pasty pistacjowej, ciasta kadaifi, polane czekoladą. To efekt popularności tzw. „dubajskiej czekolady”, promowanej zwłaszcza przez influencerów.

Są też pączki wegańskie dla tych, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i tych, którzy dbają o linię. Jedna z kawiarni w Szczecinie proponuje pączki pieczone z ekoburaków z własnym dżemem z porzeczek i agrestu.

Prawdopodobnie najdroższym pączkiem – podobnie jak rok temu – jest ten polany jadalnym złotem. Można go kupić w jednej z sieciowych cukierni. Złoty pączek waży 300 gramów i jest pokryty 24-karatowym złotem. Ilość jest limitowana – to zaledwie 10 sztuk na lokal, a koszt jednego pączka wynosi 100 złotych.

Coraz większym zainteresowaniem cieszą się pączki ze słonymi nadzieniami. Warianty są różne i coraz bardziej oryginalne. Są już pączki z kebabem czy z nadzieniem ze szczecińskiego paprykarza, którym ostatnio pochwalili się naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego.

– Paprykarz zrobiony jest z ryby morskiej parowanej, ryżu, cebuli i z koncentratem pomidorowym oraz papryką. Dodatkowym składnikiem jest ryba wędzona. Ważne są proporcje, ale tego nie chcę zdradzać – mówi prof. Grzegorz Tokarczyk z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. – Pączek, który zrobiliśmy, nie jest za słodki, powstał tradycyjnie z mleka, masła, mąki, świeżych jaj i drożdży. Posypaliśmy go prażoną cebulką. Jest on bardziej syty niż tradycyjny słodki pączek. Nie można go u nas kupić, choć nas już o to pytano. Wyznaczamy trendy.

Skąd się wziął tłusty czwartek?

Dzień ten obchodzony jest w ostatni czwartek przed Wielkim Postem (dokładnie 52 dni przed Wielkanocą). Jego początki sięgają średniowiecza. Był to dzień obżarstwa i przygotowań do postu, który w tamtych czasach był okresem pokuty i wstrzemięźliwości. Dlatego właśnie tego dnia spożywa się kaloryczne, tłuste potrawy, aby nasycić się nimi przed postem. W Polsce najpopularniejszymi przysmakami w tłusty czwartek są pączki oraz faworki (nazywane także chrustami). Według niektórych źródeł tłusty czwartek ma także pogańskie korzenie i wiąże się z momentem końca zimy i oczekiwaniem na wiosnę.

Zgodnie z tradycją, pączki wypełniano kiedyś słonym farszem: boczkiem, mięsem lub słoniną. Dopiero w XVI wieku zaczęto je nadziewać na słodko.

Tradycyjne pączki robi się z drożdży, mąki pszennej, mleka, masła, jajek i cukru (czasem dodaje się do nich niewielką ilość alkoholu), a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Gotowe pączki wypełnia się nadzieniem, posypuje cukrem pudrem lub polewa lukrem.

Pączek jest daniem o wysokiej kaloryczności. Jeden – w zależności od rodzaju, nadzienia i innych dodatków – może mieć od 250 do 400 kcal. Aby spalić jednego pączka o wartości 300 kcal, należy na przykład chodzić około 45 minut w tempie 5 km/h, biegać przez 30 minut, przejechać na rowerze 40 minut czy popływać w umiarkowanym tempie przez jakieś 30-40 minut. ©℗

Agata JANKOWSKA

Film: Piotr Sikora

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

@ a robaki?
2025-02-28 19:36:50
Wygrałe(a)ś. Bezapelacyjnie.
@@@stanisław
2025-02-28 15:08:55
Pączki z dyskontów, podobnie jak i pieczywo, są naszpikowane taką chemią, że można po nich świecić w ciemności. Jadam pączki kilka razy do roku, więc mogę się wtedy szarpnąć te 6zł za dobrego pączka z piekarni, zamiast wkładać w siebie syf dyskontowy. Pamiętaj że to, co zaoszczędzisz na jedzeniu, wydasz potem na lekarzy i leki.
Ponczek
2025-02-28 14:47:25
Ja dzięki szczodrości poprzedniej władzy z okazji tłustego czwartku wypiłem 2 czteropaki i pół litra
cena
2025-02-28 12:58:36
Cena 6.50 zł to abstrakcja.
Pączkojad klasyczny
2025-02-27 22:55:43
Jak ktoś nie umie zrobić przyzwoitego pączka z nadzieniem różanym, cieniukim lukrem i skórką pomarańczową to idzie w takie "pokraki" jak pączek rybny - i tyle. To nie żadna innowacja tylko smrodek niekompetencji. I jeszcze jedno - wielkie nazwy typu Blikle, Gesler itd. to po większości buły z lukrem na miarę dyskontowego dziadostwa - sprawdzone osobiście - ogromne rozczarowanie w stosunku do "ochów" i "achów" w tv. Koch....nie urywa, takie 4.
@50 gr
2025-02-27 22:35:52
29 a może nawet 25 groszy za pączek... (przy zakupie 12 bądź 20 sztuk)
Bogumiła
2025-02-27 22:29:38
A ja wole pączki bez lukru, tylko posypane cukrem pudrem.
50 gr
2025-02-27 20:04:31
W dyskontach za jednego pączka.
@@stanisław
2025-02-27 19:37:00
skoro jak sugerujesz pączki nie są pączkami to może najwyższy czas na ochronę pączków i wyeliminowanie wyrobów pączko-podobnych... - z mojego punktu widzenia to efekt skali - pączki w sieciówkach są z mrożonego ciasta i są przygotowywane wcześniej - podobnie jest z chlebem tylko że gdy kupuję chleb za 2,50 i ten za 9zł rzekomo rzemieślniczy to ja nie widzę różnicy - nie przypomina to chleba z czasów PRL czy to z piekarni na Łukasińskiego czy to z piekarni rzemieślniczych - tak samo z bułkami
skrj
2025-02-27 18:12:35
Czekam na pączka z kapustą i grzybami, oraz mleko do popicia (zamiast barszczyku) rolka papieru do tyłka gratis.
Alka
2025-02-27 15:03:40
Dubajskie. Ściema internetowa. Łykają oszołomy
Ściema z ZUT
2025-02-27 10:31:21
Jakie "wyznaczamy trendy"? Pączki z paprykarzem są dostępne w Szczecinie od kilku lat. Ostatnio były jednym z hitów podczas Jarmarku bożonarodzeniowego. Szybciej sie sprzedawały tylko te z kapustą i grzybami
@stanisław
2025-02-27 09:50:14
Sugerują zapoznać się z czego i w jakich warunkach są produkowane "pączkami" w dyskontach. Dlatego ich ceny są nienaturalnie niskie! One jedynie wyglądają jak pączki ale ich wyrób/zawartość to trochę lepsza półka! Na przykład w innych dużych miastach cukiernie w tym roku zjechały z cen pączków pozostając przy normalnej gramaturze. Oczywiście o cenach pączków po 20, 25, 50 czy nawet 100 złotych pozostawmy to bez komentarza :)
SŁAWOMIR
2025-02-27 08:31:57
Od Pani Beaty pączki są zawsze wyśmienite. Przesympatyczna ekspedientka, zawsze uśmiechnięta i przemiła. Widać że musi być bardzo doceniana przez pracodawce, skoro tyle lat jest twarzą CUKIERNI KOCH.
Blondynka
2025-02-27 08:28:42
Dobry Panie pobłogosław te pączki które za chwilę spożyje i spraw by kalorie poszły tylko i wyłącznie w biust.
Stanisław
2025-02-27 08:18:17
Dla cukierni dzisiaj to żniwa. Ceny pączków i wypieków sięgają sufitu. Ceny absurdalne.Polecam dyskonty,sieciówki-ceny na poziomie zdrowego rozsądku, nie ma spekulacji.
Bleeeh
2025-02-27 08:13:46
Komunistyczne paskudne ciastko.
a robaki?
2025-02-27 07:23:14
czy trendseterskie pączki z robakami są dostępne, najlepsze byłyby takie z żywym robaczanym nadzieniem, takie sashimi pączkowe... pomyśleć, ta chrzęszcząca w zębach chityna pancerza, te czułki i odnóża próbujących przeżyć owadów gdzieś tam lekko drażniące podniebienie,.. przypomina się scena bankietu z filmu Temple of doom wydanego przez młodego maharadżę na cześć Indiany Jonesa. Jak nie w tym to może przyszłym roku... Planeta płonie i musimy ja gasić...

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA