Poniedziałek, 23 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Dzień Pasztecika Szczecińskiego po raz trzeci

Data publikacji: 20 października 2017 r. 06:44
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:53
Dzień Pasztecika Szczecińskiego po raz trzeci
Fot. Dariusz Gorajski  

Już trzeci raz obchodzimy przypadający na piątek (20 października) Dzień Pasztecika Szczecińskiego. Kultowe danie można będzie kupić taniej.

Każdy szczecinianin, który musiał opuścić rodzinne miasto przyznaje się do ogromnej tęsknoty za pasztecikiem popijanym barszczem. Są i tacy, którzy podczas pobytów w Szczecinie zaopatrują się w większą ilość przysmaku i zabierają ze sobą „na zesłanie”. Sami szczecinianie potrafią prowadzić długie dyskusje na temat wyższości pasztecika z ulicy X nad pasztecikiem z ulicy Y lub nadzienia mięsnego nad nadzieniem pieczarkowym. Tak czy siak temat nikomu nie jest obojętny. Sam wicemarszałek Jarosław Rzepa zabrał głos w temacie: „Chrupiący, pulchny Pasztecik Szczeciński cieszy się popularnością nie tylko wśród mieszkańców, ale także i turystów. Jego jakość oraz wyjątkowe cechy wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji zostały docenione i 7 lat temu trafił on na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zachęcam do degustacji, szczególnie w dniu jego święta”.

Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60-tych XX wieku. Ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała w 1969 roku z radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania „pierożków”, nazwanych pasztecikami. Najbardziej popularnym nadzieniem był farsz mięsny, jednak w latach 80-tych produkowano także paszteciki z masą jajeczną i rybną oraz z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś, oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z kapustą i grzybami oraz pieczarkami i żółtym serem.

Pasztecikowa receptura oparta jest tylko na naturalnych produktach i metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Jej tajemnica kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników. Prawdziwy serwowany jest prosto z maszyny służącej do jego wypieku.

20 października pasztecik obchodzi 48 urodziny, więc z tej okazji 48 pierwszych klientów każdego z punktów, biorących udział w akcji Urzędu Marszałkowskiego, otrzyma 1 pasztecika gratis. Te tradycyjne, w promocyjnej cenie 2,50 zł/szt. będzie można kupić w:

• Barze Gastronomicznym „Pasztecik”, ul. Wojska Polskiego 46

• Paszteciku przy Hali Piastowskiej, ul. Barbary 1a

• Paszteciku CH Molo, ul. Mieszka I, nr 73

• Paszteciku Sp. z o.o., ul. ks. kard. Wyszyńskiego 10

(l)

Fot. Dariusz Gorajski

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

za mało wiadomości i lenistwo
2017-10-22 21:29:04
otwiera się punk na ul Szafera !! a dlaczego o tym cisza ???
ala66
2017-10-20 13:19:52
Wojska Polskiego to aleja a nie ulica!
@o
2017-10-20 10:36:46
stracileś swą szansę, żeby siedzieć cicho ignorancie!
o
2017-10-20 10:16:11
obrzydliwe ciasto i nadzienie...zwinięta zmielona i zrolowana buda z psem wygotowana na zjełczałym rakotwórczym tłuszczu
Alek
2017-10-20 10:12:29
Benek! Nie bluznij!Paszteciki są,owszem,pyszne ale golonka???TO JEST TO.
ania
2017-10-20 09:59:36
do której? bo bede po 19ej w szczecinie i chętnie zjem!!!
Benek
2017-10-20 09:41:14
Kocham paszteciki i nie ma niczego smaczniejszego na Swiecie! Nawet golonka do piet mu nie siega!
@ piątek - dzień bezmięsny
2017-10-20 09:10:54
Przeczytaj ze zrozumieniem: "Dziś, oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z kapustą i grzybami oraz pieczarkami i żółtym serem".
piątek - dzień bezmięsny
2017-10-20 08:47:39
Gwoli przypomnienia marszałkowi, który chodzi do kościoła.
Paszteciki
2017-10-20 08:31:54
Do której godziny są czynne lokale z pasztecikami dzisiaj i 2,50 zł to cena przez cały dzień?

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA