Czwartek 21 października 2021r. 
REKLAMA

Dawny Szmaragd odmieniony [GALERIA]

Data publikacji: 2019-11-17 10:14
Ostatnia aktualizacja: 2019-11-18 19:03
Dawny Szmaragd odmieniony
 

Dawny zajazd Szmaragd przy ul. Kopalnianej w szczecińskim Parku Leśnym Zdroje, który przez lata był pustostanem i popadał w ruinę,  zmienił wreszcie nie tylko swój wygląd. Za sprawą kapitalnego remontu i przebudowy, zyskało też jego najbliższe otoczenie. Finał robót, które trwały od połowy lutego ubiegłego roku, w tym miesiącu. Inwestycja miała kosztować 9 348 000 zł. Miasto jednak zapłaci za nią wykonawcy więcej - w wyniku kolejnych aneksów do umowy kwota wzrosła łącznie do 9 972 360,35 zł, a doliczając odrębną umowę na roboty dodatkowe daje to w sumie 9 992 140, 69 zł.

- Aktualnie trwają roboty dodatkowe na terenie obiektu m. in. osiatkowanie rynien, utwardzenie nawierzchni za budynkiem warsztatowo-garażowym, pokrycie dachu lukarn. Ponadto w obiekcie będą jeszcze rozstawiane gaśnice, wykonywane oznakowanie przeciwpożarowe oraz plany ewakuacji. Następnie przewidziane są przeglądy Państwowej Straży Pożarnej, Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego - informuje Paulina Łątka z Centrum Informacji Miasta w Biurze Prezydenta Miasta Urzędu Miasta Szczecin.

Teraz ma ma tam działać placówka pod nazwą „Centrum Edukacji Ekologicznej – Szkolne Schronisko Młodzieżowe SZMARAGD-ZDROJE. O czym informuje tablica w trzech językach (polskim, niemieckim i angielskim, która ustawiona została na skarpie przy leśnej ścieżce od strony dojścia do jeziora Szmaragdowego. Ma tam funkcjonować całoroczne schronisko, mogące przyjmować jednorazowo do 40 osób w części noclegowej z pokojami gościnnymi 2-, 4- i 6-osowbowymi z łazienkami na pierwszym piętrze oraz pokojem i łazienką na parterze dla osób niepełnosprawnych. Schronisko ma być wyposażone w samoobsługową kuchnię z miejscami do konsumpcji. Inne pomieszczenia przeznaczone będą na świetlicę z jadalnią. W parterze urządzone zostały pomieszczenia małej gastronomii z możliwością bezpośredniego wydawania posiłków i napojów.

Część pomieszczeń w odrestaurowanym i przebudowanym budynku głównym oraz wolnostojący budynek garażowo-warsztatowy przeznaczone są na bazę pracowników Lasów Miejskich ZUK. Do budynku głównego dobudowana została weranda z przeszklonym zadaszeniem. Do prowadzenia tam zajęć z edukacji przyrodniczo-leśnej urządzone zostały altana z pergolami i oraz specjalna wiata z grillem tzw. zielonej szkoły.

- Trwają ustalenia dotyczące sposobu zarządzania obiektem i określenia optymalnej formuły jego funkcjonowania - dodaje Paulina Łątka ze szczecińskiego magistratu. - Dzieje się to teraz, ponieważ wcześniej priorytetem było przeprowadzenie remontu, który uratował budynek przed całkowitą ruiną.

Koszt robót budowlanych to 9 972 360,35 zł. Ostateczna kwota wzrosła w stosunku do zapisanej w umowie o 666 745,76 zł w związku z koniecznością wprowadzenia zmian projektowych i zwiększenia zakresu robót w trakcie przebudowy, po ujawnieniu faktycznego, bardzo złego stanu elementów konstrukcyjnych budynku.

- Chodzi między innymi o zły stan więźby dachowej, konstrukcji schodów, ścian działowych, balkonu, nadproży, brak właściwego fundamentowania ściany przy budynku podziemnym, a także konieczność podniesienia pierwotnie zaprojektowanych poziomów kanalizacji sanitarnej z uwagi na fakt, że istniejący kolektor sanitarny pochodzi z okresu przedwojennego i w ostatnich latach był wyłączony z eksploatacji, co pociągnęło za sobą konieczność zmiany przebiegu instalacji kanalizacji - tłumaczy Paulina Łątka.

Ponadto odrębnym zleceniem wykonawca całej inwestycji „SARMATA" Zakład Ogólnobudowlany Paweł Gągała wymienił na nowy kabel zasilania budynku przy ul. Kopalnianej 2.

Jak przekazała nam Paulina Łątka, w kwocie wynagrodzenia wykonawcy mieszczą się wydatki związane z podstawowym wyposażeniem pomieszczeń w lustra, pojemniki na mydło, papier, biały montaż. Natomiast na pozostałe elementy wyposażenia nieruchomości zabezpieczono w budżecie miasta jeszcze 754 320 zł. ©℗

Tekst i fot. Mirosław WINCONEK

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Porada
2019-11-18 18:28:59
Co żal d..e ściska że pięknie wyszło? Nie aplikuj na recepcjonistę bo i tak za cienki jesteś (smuteczek)
Gosia
2019-11-18 15:59:44
A Szczecinianie spacerujący wokół jeziora będą mogli wpaść na herbatkę
Kowal
2019-11-17 23:22:24
A co Kowal ma tym zarządzać ? Ot kariera od leśnika po recepcjonistę...:-)
Żółta tablica
2019-11-17 19:45:58
A ten żółty napis to tablica budowlana? - bo psuje urok.
Jerzy
2019-11-17 19:29:19
Pięknie!
Brawo!
2019-11-17 15:20:50
- jak się chce to się zrobi!
Sprawiedliwy
2019-11-17 15:20:05
Czyli przwalka na 600000 dziecięcy i patrzeć jak za chwilę ktoś to kupi
Janek
2019-11-17 15:15:06
Pieknie to wyglada ! Teraz nalezy zadbac,zeby podczas eksploatacji nie zostal ten diament zdewastowany. Gratuluje ! jestem zachwycony.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
Tylko teraz -50% na prenumertę eKuriera. KUP TERAZ