Piątek, 22 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Bezy w samym centrum [GALERIA]

Data publikacji: 26 kwietnia 2019 r. 17:19
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 12:38
Bezy w samym centrum
 

Bezy, które podbiły serca szczecinian, doczekały się swojego lokalu. Pracownia i punkt odbioru bez Hani Komór przy ulicy Sikorskiego to pierwsze takie miejsce na gastronomicznej mapie Szczecina. Jego otwarcie odbyło się w piątek (26 kwietnia) o godz. 14, ale smakosze czekali już kilkanaście minut przed.

Szczecinianie znają Hanię i jej bezy przede wszystkim z niedzielnego Szczecińskiego Bazaru Smakoszy. Od tej pory będą mogli kosztować słodkości także w czwartki i piątki. Lokal przy ulicy Sikorskiego w Szczecinie zamieniony został w prawdziwe królestwo słodkości z białek. Znajdują się tutaj starannie przygotowane i gotowe do zjedzenia bezy w różnych kreacjach.

- To miejsce jest rozwinięciem mojej dotychczasowej działalności. W lokalu dostępne będą wszystkie wariacje na temat szczecińskich bez, czyli małe beziki, torty na kawałki i przede wszystkim duże torty bezowe. Nowością będą także suche bezy o różnych smakach  – mówi Hania. - Na początku lokal będzie otwarty w czwartki i piątki. Kiedyś może mi się uda i pracownia będzie otwarta w dodatkowe dni.

Kiedyś w lokalu przy ulicy Sikorskiego znajdował się krawiec. Później nieruchomość przechodziła z rąk do rąk przedsiębiorców z różnych branż. Teraz to miejsce bez. Na ścianach powieszone zostały oryginalne kafle, a w środku pojawił się drewniany bar.

- Bardzo długo szukałam tych kafli, aż w końcu je znalazłam. Są naprawdę przepiękne, tak jak te na podłodze. Niektórzy myślą, że ta podłoga jest stara, ale każdy kafel jest nowo wyprodukowany, tylko w starym stylu - dodaje Hania.

Otwarcie stacjonarnego lokalu nie oznacza jednak, że bezy przestaną pojawiać się na Szczecińskim Bazarze Smakoszy. - Lokal otwarty jest tylko w czwartki i piątki, ponieważ w sobotę muszę napiec bez na bazar - śmieje się Hania. - Póki co wszystkim zajmuję się sama, ale nie ukrywam, że lokal jest po to, aby ktoś mi pomógł i żeby nigdy nie było takiej sytuacji, że zabraknie mi ciast.

- Cieszę się, że Hania otworzyła w końcu lokal. Razem z mężem śmiejemy się, że jest prawdziwą gwiazdą Szczecińskiego Bazaru Smakoszy - mówiła przed otwarciem lokalu pani Anna. - Właśnie z tego miejsca ją znamy. Co tu dużo mówić, bezy nie dość, że są piękne to jeszcze rozpływają się w ustach.

Jak rozpoczęła się przygoda Hani z bezami? – Kiedyś moja mama poprosiła mnie, abym upiekła na jej urodziny ciasta, które zaniesie do pracy. Upiekłam ich kilka plus bezę. Właśnie wtedy jej koleżanka powiedziała, że jest ona naprawdę przepyszna i poprosiła mnie, żebym zrobiła taką samą na urodziny jej męża. Tak to się zaczęło. Zauważyłam, że ludzie bardzo lubią to ciasto. Wygląda pięknie, kobieco, bogato. Zawsze to doceniałam, a jak zobaczyłam, że smakuje innym, nie było odwrotu.

Pieczenie bez zajmuje Hani bardzo dużo czasu, ponieważ wszystkim zajmuje się sama. 

– Szczerze mówiąc, moją największą pasją jest kręcenie filmów oraz zajmowanie się marketingiem. Oczywiście beza pomaga mi te pasje realizować. W końcu piekę, robię zdjęcia, kręcę filmy. No i oczywiście uwielbiam kontakt z ludźmi, a beza mi oczywiście to umożliwia. Jak ja ją za to kocham!

Hania, jak sama przyznaje, jest lokalną patriotką. - Zawsze mówiłam, że spróbuję zostać w Szczecinie i stworzyć coś swojego - podkreśla. - Z mojego lokalnego patriotyzmu wyniknął także mój vlog (blog wideo – red.).

Smakosze wypieków Hani śmiali się przed wejściem, że niedługo bezy staną się symbolem Szczecina. - Oczywiście cieszę się, gdy padają takie słowa. To moje marzenie i może kiedyś uda mi się je spełnić. Chcę promować szczecińską bezę w całej Polsce. Chcę, aby Szczecin stał się jej stolicą.

Karolina Nawrocka

Fot. Ryszard Pakieser

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

do @inna beza
2019-04-27 14:03:14
Aha, czyli jak ktoś jest w czymś dobry, uwielbiają tę osobę mieszkańcy, jest młodą osobą z pomysłem na życie i dzięki swojej działalności promuje Szczecin poza granicami miasta, to nie warto o nim napisać? Od razu musi być artykuł sponsorowany tak? Co się z nami dzieje ludzie.
inna beza
2019-04-27 13:40:34
To artykuł sponsorowany bo taki powinien być oznaczony?
swinoujscianka
2019-04-26 20:35:25
a kiedy u nas Pani Hania otworzy swój lokal ?????
Bzzz
2019-04-26 20:07:21
Ile razy w tekście użyto słowa śmieje się. Czyli bezy wywołują uśmiech
Bezojad
2019-04-26 19:43:00
To mega, najlepsze bezy w świecie! Nic się nie może z nimi równać!

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA