Piątek, 22 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Aleja pełna smaków

Data publikacji: 04 września 2020 r. 19:42
Ostatnia aktualizacja: 05 września 2020 r. 11:09
Aleja pełna smaków
 

Zachodniopomorska Aleja Smaków to jedna z głównych atrakcji Pikniku nad Odrą. Dzięki niej odwiedzający będą mogli poznać tradycje kulinarne, posmakować przetworów z róży i cukinii, a także miodów, serów, ryb czy soków. Kulinarnymi skarbami podzielą się wystawcy z Pomorza Zachodniego.

Lokalne pyszności wystawione zostaną w 10 domkach. Nie zabraknie wyrobów piekarniczych, przetworów warzywnych i owocowych, np. soków czy przetworów z róży lub cukinii, a także ryb, miodów, serów i win. Zaprezentuje się m.in. Gospodarstwo Rolne Leszek Jager z wyrobami z cukinii i powidłami radziszewskimi, Gospodarstwo Ekologiczne „Frykas” z serami krowimi i kozimi, Gospodarstwo Ekologiczne „Sedina” z przetworami z róży, „Ryby z Wyspy Wolin” z paprykarzem z dorsza, Winnica „Sydonia” z winami, „Pasikonik” z chlebami na zakwasach orkiszowych, a także Jan Olszański, Pasieka „Medus” i Gospodarstwo Pasieczne „Kószka” – wszyscy z miodami.

Podobnie jak w ubiegłym roku, Urząd Marszałkowski postawi obok Zachodniopomorskiej Alei Smaków stoisko informacyjno-promocyjne Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 oraz Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. To w nim udzielane będą informacje o możliwościach realizacji projektów z wykorzystaniem unijnego wsparcia obszarów wiejskim.

Wały Chrobrego po raz kolejny będą kusić zapachami. To już XIII edycja Festiwalu Smaków Food Trucków w Szczecinie. Pojawią się specjalności kuchni azjatyckiej, francuskiej, meksykańskiej, bałkańskiej, węgierskiej, greckiej, holenderskiej, amerykańskiej czy hiszpańskiej. Food trucki zapraszają na Wały Chrobrego w sobotę (5 września) w godz. 10-23 oraz w niedzielę (6 września) w godz. 10-20. Wstęp bezpłatny.

Piknik nad Odrą był jak dotąd jedną z najliczniej odwiedzanych imprez w Polsce o targowym charakterze z atrakcjami i ofertami dla całej rodziny. Podczas wydarzenia odwiedzający mają bowiem możliwość degustacji rozmaitych regionalnych i tradycyjnych przysmaków. To również okazja dla osób szukających inspiracji do wyjazdów turystycznych, bowiem podczas wydarzenia odbywają się eventy turystyczne.

* * *

Wystawcy zobowiązani będą do przestrzegania wytycznych dla gastronomii. Strefa konsumpcyjna ma być na bieżąco dezynfekowana oraz zachowane mają zostać odpowiednie odległości pomiędzy stolikami oraz poszczególnymi food truckami. Gościom udostępnione zostaną środki do dezynfekcji.

(kn)

Fot. Ryszard Pakieser (arch.)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

cov
2020-09-05 09:51:03
Piknik na Odrą pełen smaków .Piknik na zakażnym bez smaków.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA