Adios pomidory śpiewał Michnikowski, ale to był tylko żart, który potwierdzał naszą do nich miłość. Uważamy je za niezbędny składnik naszej kuchni, robimy z nich przetwory, zupy, sosy, keczupy, sałatki itp. i dlatego powszechnie mówimy o nich, że są warzywami, chociaż to owoce. Podobnie rzecz się ma z ogórkami. Pewnie dlatego, że są obecne przede wszystkim w kuchni. Wiemy także, że mają niezwykłe walory zdrowotne i odżywcze. Są bowiem kopalnią witaminy C, zawierają antyoksydanty walczące z wolnymi rodnikami, mają witaminę K obniżającą ciśnienie, silny antyutleniacz likopen, przeciwstawiający się rakowi prostaty, nie mówiąc już o minerałach i wpływie na… odchudzanie. Tak, tak, bo pomidory składają się mimo wszystkich powyższych atutów głównie z wody, ale jednocześnie dają poczucie sytości. Warto więc nimi się zajadać w każdej postaci.
Są jednak pewne wspomniane ale…
Cały artykuł w „Kurierze Szczecińskim”, e-wydaniu i wydaniu cyfrowym z 9 sierpnia 2017 r.
Tekst i fot. Marek OSAJDA