Wtorek, 24 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Szkoła i zdrowie dla ucznia

Data publikacji: 03 lutego 2020 r. 16:54
Ostatnia aktualizacja: 01 lipca 2020 r. 17:53
Szkoła i zdrowie dla ucznia
 

Oryginalne i niecodzienne sałatki, ciasta i przekąski goszczą każdego tygodnia w Szkole Podstawowej nr 63 z Oddziałami Integracyjnymi w Szczecinie. Zmienia się tylko ich główny, w dodatku zdrowy, składnik.

"W roli głównej..." to innowacyjny projekt, który realizują przedszkolaki i uczniowie SP 63 wraz ze swoimi nauczycielami i rodzicami. Przez cały tydzień jedna klasa lub oddział przygotowuje specjalne zajęcia na temat jednego, wylosowanego warzywa lub owocu, a następnie w piątek przygotowuje dania z tym składnikiem w roli głównej.

- Dzieci bardzo zaangażowały się w ten projekt i poszerzają swoją wiedzę, przygotowując krzyżówki, plakaty, wierszyki na temat danego warzywa lub owocu, a następnie przygotowują jego degustacje w różnej postaci -  powiedziała Joanna Połeć-Trusiuk, dyrektor SP63 z OI. - Jednocześnie nasi uczniowie poznają pewne alternatywy zdrowego odżywiania, ponieważ jest to działanie prozdrowotne, które ma im uświadomić, że można jeść zdrowo i kolorowo przez cały rok. To również okazja do otwarcia się na nowe smaki, poznania nowych potraw i wprowadzenia ich do swojego domowego jadłospisu.

Projekt rozpoczął się we wrześniu i będzie prowadzony w placówce przez cały bieżący rok szkolny. Koordynuje go samorząd szkolny, który organizuje losowanie warzyw i owoców dla poszczególnych klas. Dotychczas uczniowie mieli zajęcia m.in. na temat kapusty, buraka, jabłka, orzechów.

Jak podkreśla dyrektor SP63 jest to także działanie integrujące klasy oraz rodziców uczniów ze szkołą. Uczniowie pod opieką nauczycieli wymyślają różnego rodzaju zajęcia, a następnie wraz z rodzicami i nauczycielami przygotowują smakowite potrawy. Dotychczas były tradycyjne potrawy z kapusty: gołąbki, sałatki, surówki, ale także bardzo oryginalne dania, jak chipsy lub carpaccio z buraka, czy buraczane kokosanki. Podczas piątkowej prezentacji na stoisku klasy szóstej "b" królowały orzechy: były muffiny z masłem orzechowym, ciasteczka orzechowe i świeże sałatki z dodatkiem orzechów włoskich. Projekt, który angażuje całą społeczność szkolną i wpisuje się w działania SP 63 z OI, która posiada Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie. ©℗

(el)

Fot. Elżbieta KUBERA

Na zdjęciu: Orzechowe przekąski i informacje o walorach zdrowotnych orzechów przygotowali uczniowie z klasy 6b z wychowawczynią Mariolą Skrobanią

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA