Czwartek, 21 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Studenci się uczą, jak produkować wino

Data publikacji: 23 marca 2024 r. 19:26
Ostatnia aktualizacja: 24 marca 2024 r. 13:43
Studenci się uczą, jak produkować wino
Produkcja wina musującego, tworzonego metodą szampańską ruszyła w tym roku. Fot. ZUT  

Nie tylko wino, ale i „szampana” będą produkować studenci kierunku Uprawa Winorośli i Winiarstwo Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. W tym roku udało się zgromadzić wszystkie sprzęty, które będą potrzebne do nauki.

Będzie to wino musujące przygotowywane metodą szampańską. Powstaje na bazie wina ZUT z winogron zebranych w Sadowniczej Stacji Badawczej w Ostoi oraz z Winnicy Pałacu Rajkowo.

– Proces nie jest zbyt skomplikowany – mówi Emilia Kujawa, rzecznik prasowy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. – Wcześniej przygotowane wino „spokojne” wlewane jest do specjalnej butelki szampańskiej, która wytrzymuje ciśnienie do 12 barów, następnie dodaje się tam cukier i drożdże szampańskie. Po kilkunastu miesiącach leżakowania w butelce wytwarza się naturalny gaz, a przy okazji też niechciany drożdżowy osad, którego trzeba się pozbyć.

Przed pozbyciem się osadu, butelki wstawiane są w specjalne stojaki, w których są ręcznie obracane. To proces remuażu, czyli stopniowego strząsania osadu do szyjki.

– Kolejnym etapem produkcji jest usunięcie osadu i zamknięcie „szampana” w butelce – tłumaczy E. Kujawa. – Jest to możliwe właśnie dzięki użyciu niedawno zakupionej linii technologicznej – zamrażarki szyjek butelek, urządzenia do „degorżowania” – usuwania osadu i „dozowania liqueur d’expédition” – dodawania cukru, oraz korkownicy.

Koszt trzech zakupionych urządzeń to ponad 150 000 złotych.

– Smak gotowego wina i szampana ZUT nasi studenci poznają na zajęciach o nazwie sommelierstwo – opowiada rzeczniczka ZUT. – Na tych lekcjach uczą się m.in. dobierać wina do różnych dań.

Wino z upraw własnych na ZUT (wcześniej Akademii Rolniczej) produkowane jest od ponad 20 lat. Produkcja wina musującego, tworzonego metodą szampańską ruszyła w tym roku. Czuwa nad nią zespół profesora Ireneusza Ochmiana z Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa ZUT.

(K)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

entuzjasta
2024-03-26 19:01:10
Powinni uczyć ich jeszcze jak kisić ogórki. Zagrycha też jest ważna.
koneser
2024-03-24 13:38:29
Z Botwiny to dopiero było wino. Jeszcze ciepłe znikało ze sklepu.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA