Przygotowanie wymyślnych dań głównych z polędwiczki wieprzowej oraz pięknie nakrytego stołu - takie zadania mieli do wykonania uczestnicy IX Wojewódzkiego Konkursu Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej, który odbył się w czwartek w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.
Hasło tegorocznej edycji konkursu brzmiało „Zasmakuj Pomorza Zachodniego”. Uczestniczyły w nim dwuosobowe zespoły uczniów szkół gastronomicznych i kelnerskich z województwa zachodniopomorskiego. Na przygotowanie potraw uczestnicy mieli godzinę, a na nakrycie stołu - 45 min. Jury konkursowe oceniało m.in smak i estetykę dań przygotowanych przez przyszłych kucharzy oraz aranżację i poprawność nakrycia w przypadku przyszłych kelnerów. Konkurs odbył się pod honorowym patronatem zachodniopomorskiego kuratora oświaty. ©℗
(el)
Fot. Dariusz Gorajski