Czwartek, 18 lipca 2024 r. 
REKLAMA

Uwaga smakosze! Spotkanie ze specjalistą od historii kulinariów

Data publikacji: 16 listopada 2021 r. 13:11
Ostatnia aktualizacja: 18 listopada 2021 r. 06:37
Uwaga smakosze! Spotkanie ze specjalistą od historii kulinariów
Fot. materiały organizatora  

Interesujące spotkanie, szczególnie dla miłośników dobrej kuchni i wiedzy o kulinariach, odbędzie się we wtorek (16 listopada) o godz. 18 w filii nr 7 Miejskiej Biblioteki Publicznej w Szczecinie (przy pl. Matki Teresy z Kalkuty 8). Otóż gościem będzie prof. Jarosław Dumanowski, a rozmowę z nim poprowadzi Gieno Mientkiewicz.

W klimat dawnych kulinariów gość spotkania wprowadzi uczestników, opowiadając o wydanym świeżo „Zbiorze dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”. Znalazło się w nim ponad tysiąc przepisów kulinarnych, zbieranych przez kilka pokoleń, koronujących kulturę stołu i wiedzy kuchmistrzowskiej.

Jarosław Dumanowski to profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne). Z kolei Gieno Mientkiewicz – członek Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. Stworzył też kultowe Noce Śledziożerców.

Na spotkanie obowiązują bezpłatne wejściówki do pobrania z serwisu evenea: https://app.evenea.pl/event/jaroslaw-dumanowski/ Chęć uczestnictwa można także zgłosić osobiście w filii nr 7 lub telefonicznie: 91 506 50 58.

(MON)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Mniam
2021-11-16 13:52:32
Ciekawe, ile tych dawnych składników jest już nie do zdobycia - i nie chodzi tu wcale o skrzydła nietoperza, czy pajęczynę :)

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA