Kulinarny wieczór w szczecińskim Teatrze Małym w piątek (11 stycznia) o godz. 18 wypełnią potrawy kuchni Wschodu, pełne przypraw, zapachów i egzotycznych połączeń smaków. Wszystko to podczas spotkania pn. „Kuchnia kobiet", związanego ze spektaklem granym na scenie Teatru Współczesnego - „Malala. Dziewczyna z kulą w głowie”.
- W Pakistanie, z którego pochodzi bohaterka najnowszego spektaklu Teatru Współczesnego, kuchnia jest miejscem gwarnym, pełnym życia. Przypomina tłoczny warsztat tkacki, przez który przepływają ludzie, idee i rozmowy - mówi Ewa Madruj z TW. - Kuchnia jest też enklawą kobiecej wolności, dzielenia się i spotkania. Rozmawiając o jednej z najpiękniejszych postaci naszej współczesności, Malali Yousafzai, sięgniemy za kulisy miejsc, w których spotykają się i integrują kobiety.
Gościem specjalnym wieczoru będzie Hanka Podraza - autorka kostiumów do „Malali…”, absolwentka iranistyki i podróżniczka po krajach Bliskiego Wschodu. Spotkanie poprowadzą: specjalistka od literatury - Kamila Paradowska oraz szef kuchni Grzegorz Wocial. Niejako na deser, po spektaklu granym tego wieczoru, uczestników wieczoru odwiedzą aktorzy grający w przedstawieniu „Malala. Dziewczyna z kulą w głowie”.
Bilety na wieczór, w cenie 25 zł, można nabyć w Teatrze Małym.
(MON)
Fot. Piotr Nykowski
Na zdjęciu: Rozmawiając o jednej z najpiękniejszych postaci naszej współczesności, Malali Yousafzai, bohaterce spektaklu „Malala. Dziewczyna z kulą w głowie”, uczestnicy piątkowego wieczoru w Teatrze Małym wezmą udział w kulinarnej podróży do kuchni Wschodu.