Poniedziałek, 23 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Wino z Leśnego Dworku

Data publikacji: 06 kwietnia 2016 r. 10:03
Ostatnia aktualizacja: 18 listopada 2017 r. 19:33
Wino z Leśnego Dworku
Mariusz Szubert z Darłowa udowadnia, że nie tylko we Francji czy Włoszech można produkować białe i czerwone wino wytrawne.  

Rośnie 1400 krzaków winorośli na prywatnej posesji w Darłowie. W tym roku szykuje się kolejne winobranie i produkcja szlachetnego trunku. A potem degustacja w stylowych pomieszczeniach Leśnego Dworku.

Darłowski biznesmen Mariusz Szubert postanowił udowodnić, że dobre wino można wyprodukować niekoniecznie we Francji czy Włoszech. 5 lat temu w swojej prywatnej posiadłości posadził szczepy zahartowane w klimacie północnej Polski. Wyrosły pierwsze winogrona, a z nich wytworzony został trunek. Pierwsze toasty wzniesiono dwoma gatunkami własnych win: Leon Millot Rondo (czerwone) oraz Aurora i Bianka (białe). 

Obecnie na terenie przy Leśnym Dworku rośnie 1400 krzaków winorośli. Co z tego wyniknie?

– W tym roku liczymy na pełne winobranie i wyprodukowanie ponad trzech tysięcy butelek białego i czerwonego wina wytrawnego – mówi Mariusz Szubert. – Wraz z żoną podjęliśmy decyzję o powiększeniu winnicy. Przygotowujemy kolejne tereny, aby również na nich posadzić winogrona.



Winorośl wymaga gleby bogatej w azot. Winnica musi mieć dobre nasłonecznienie i osłonę przed wiatrami czy burzami. Wskazane jest lekkie pochylenie gruntu w kierunku południowym. Jednak zasadniczą kwestią jest wybór odpowiednich sadzonek i odmian winogron.

– W naszym klimacie odpowiednie są odmiany odporne na chłód typu Bianca, które sprostają naszej kapryśnej aurze – wyjaśnia.

Mariusz Szubert wybudował profesjonalną winiarnię. Tutaj znajdują się urządzenia do przetwarzania winogron, przechowywania, laboratoryjnego badania wina oraz butelkowania i etykietowania. Winiarnia jest przystosowana do produkcji i leżakowania wytworzonych win. 


Czy łatwo parać się tego rodzaju biznesem? Mariusz Szubert podaje, że założenie komercyjnej winnicy wymaga wielu starań i uzyskania pozwoleń. Najpierw należy powiadomić Agencję Rynku Rolnego i tam zarejestrować winnicę. Trzeba też spełnić wymogi sanitarne, które stawia Inspektorat Jakości Handlowej. O produkcji wina trzeba również poinformować służby celne. Nadto należy wykupić koncesję na alkohol. A potem spodziewać się licznych kontroli ze stron organów sanitarnych i podatkowych. ©℗

(m)

Fot. Leszek Walkiewicz

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Wino
2016-04-06 11:48:20
W Polsce nie ma klimatu na uprawę winorośli, słońce świeci zbyt krótko, temperatura jest nieodpowiednia, ale co tam, trzeba jakoś zabłysnąć.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA