Jak już informowaliśmy, statek „Ładoga”, który od ćwierć wieku pełni rolę obiektu gastronomiczno-hotelowego, ma nowego właściciela i przechodzi modernizację. Restauracja będzie oferować dania kuchni polskiej. Otwarcie planowane jest na 1 maja br. Załoga została już skompletowana i przeszła szkolenia. Prace remontowe (oprócz części hotelowej) dobiegają końca. Na burcie jednostki, cumującej przy Bulwarze Gdyńskim w Szczecinie, w minioną sobotę zaczęto malować graffiti.
Nowym właścicielem „Ładogi” jest spółka SeaYou, założona przez przedsiębiorców: Andrzeja Tesarskiego i Artura Rozbejkę. Firma wyremontowała wnętrza i wymieniła znaczną część wyposażenia statku.
– Jesteśmy już na finiszu, jeśli chodzi o część gastronomiczną, część hotelowa musi jeszcze poczekać na przebudowę – mówi Andrzej Tesarski. – Pozostało pomalowanie statku od strony wody oraz zamontowanie pokładu pontonu.
Nieduży ponton, który się nazywa „Krystian 2019”, już przyholowano i cumuje przy „Ładodze”. Będzie można podpłynąć do niego małymi jednostkami, a tym samym „Ładoga” stanie się dostępna także od strony wody.
Z kolei przed wejściem na pokład statku ma stanąć lodziarnia.
W minioną sobotę zaczęto malować graffiti na burcie jednostki od strony nabrzeża: z napisem „Ładoga” i charakterystycznymi szczecińskimi akcentami (m.in. marynarzem sternikiem z pl. Grunwaldzkiego i kotwicą).
Nowa załoga jest już skompletowana, a w piątek (18 bm.) została przeszkolona z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej. Profesjonalni instruktorzy (strażak i medyk) tłumaczyli np., co robić w razie samozapłonu oleju na patelni, poparzenia, zranienia oraz podczas innych sytuacji zagrażających zdrowiu i życiu. Uczyli, jak się zachować, gdy pomocy będą potrzebować klienci restauracji.
Elżbieta KUBOWSKA