O potencjalnych zagrożeniach epidemiologicznych i hybrydowych dla rozwoju przemysłu żywnościowego oraz o nowoczesnych technologiach wspomagania przemysłu spożywczego i służb weterynaryjnych mówiono podczas konferencji „Security Forum Szczecin” w szczecińskim Hotelu Park. Oprócz prelegentów udział w spotkaniu wzięła m.in. Halina Szymańska, szefowa Kancelarii Prezydenta RP.
– Obszar bezpieczeństwa żywności i obszar związany również z chorobami zakaźnymi, które panują w kraju, jest przedmiotem zainteresowania Prezydenta RP – zapewniała minister. – Sekcja „Wieś, rolnictwo” działająca przy Narodowej Radzie Rozwoju jedno ze swoich spotkań poświęciła tematowi ASF (afrykański pomór świń). Obecnie trwa proces legislacyjny ustawy, która ma zmienić sytuację małych i średnich przedsiębiorców zajmujących się hodowlą świń. Ma ona ułatwić sprzedaż mięsa wieprzowego z obszarów objętych restrykcjami weterynaryjnymi (wschodnie regiony kraju – red.).
Afrykański pomór świń to choroba powodująca wysoką śmiertelność zakażonych zwierząt. Przywędrowała do Europy w 2007 roku. W lutym 2014 r. wykryto w Polsce pierwsze przypadki ASF u padłych dzików, które prawdopodobnie przedostały się z Białorusi. W chwili obecnej choroba występuje w 5 województwach: podlaskim, lubelskim, mazowieckim, warmińsko-mazurskim i podkarpackim.
– Niestety w naszym kraju wirus ma podatny grunt, ponieważ mamy dużą ilość dzików i niski poziom produkcji we wschodniej Polsce – tłumaczył dr Maciej Prost, dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Szczecinie. – Żeby z nim skutecznie walczyć, musimy znać dokładną liczbę dzików, edukować hodowców i informować społeczeństwo. Grypa ptaków to kolejne zagrożenie rozwoju przemysłu, ponieważ hodowla drobiu jest motorem napędowym naszej gospodarki.
Z kolei o tym, jak ważnym problemem są zagrożenia hybrydowe mówili kmdr por. rez. Artur Bilski, organizator konferencji oraz Łukasz Adamiak, naczelnik ABW.
– Spotykamy się z nimi na co dzień w każdym wymiarze – poinformował kmdr por. rez. Artur Bilski. – Oprócz omawianych przez nas wcześniej ataków terrorystycznych występują też wojny hybrydowe, które toczą się w wymiarze informacyjnym i propagandowym. Istnieją liczne zagrożenia w cyberprzestrzeni. Nie możemy odrzucić tezy, że takie ataki się pojawią, ponieważ mogą one w tani sposób zdestabilizować porządek w naszym państwie.
Jak tłumaczył komandor, kluczem do zwalczania tego typu zagrożeń jest umiejętność radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych.
– Jednym z największych zagrożeń dla przemysłu spożywczego są cyberataki, których ofiarą mogą paść: systemy obsługujące linie produkcyjne, konta bankowe, dane wrażliwe przetwarzane przez przedsiębiorców i strony internetowe firm – wyliczał Łukasz Adamiak, naczelnik ABW. – Ostatnio mamy do czynienia z wirusem WannaCry wysyłanym przez załączniki poczty e-mailowej, który blokuje dostęp do urządzeń i wykrada dane. Atak odbył się w 150 krajach. Wiele firm musiało wstrzymać swoją produkcję.
Naczelnik ABW zwrócił się również z apelem do licznie przybyłych uczestników spotkania, aby nie bali się zgłaszać niepokojących sygnałów specjalnym służbom.
(KK)
Fot. Ryszard Pakieser