Poniedziałek, 20 października 2025 r. 
REKLAMA

56 lat szczecińskiego przysmaku. Paszteciki palce lizać

Data publikacji: 20 października 2025 r. 12:29
Ostatnia aktualizacja: 20 października 2025 r. 15:41
56 lat szczecińskiego przysmaku. Paszteciki palce lizać
Fot. Dariusz Gorajski  

Szczeciński pasztecik świętuje 56. urodziny. W poniedziałek, czyli w dzień pasztecika szczecińskiego, wielu klientów odwiedziło kultowy bar przy al. Wojska Polskiego, by skosztować lokalnego przysmaku.

REKLAMA

Pani Jadwiga przyszła jeszcze przed otwarciem.

- Wiedziałam, że dziś są urodziny pasztecika - mówiła. - Przyszłam kupić dla rodziny i znajomych, bo wszyscy go lubią. Na razie wzięłam osiem, ale zaraz wracam po kolejne.

Pan Artur z Torunia za każdym razem, gdy odwiedza Szczecin, nie wyjeżdża bez zapasu.

- Zazwyczaj kupuję pięćdziesiąt sztuk, dla rodziny i na później - opowiadał. - Dziś tylko trzy, bo nie mogłem się doczekać. W piątek, jak będę wracał do domu, kupię jak zawsze, pełen pakiet – opowiada.

Nad wszystkim czuwa właścicielka lokalu, Bogumiła Polańska, która prowadzi miejsce od wielu lat. Dla niej ten jubileusz to powód do dumy. 

- To coś pięknego, 56 lat pasztecika, a produkcja trwa nieprzerwanie. Cały czas mamy wspaniałych konsumentów i dla takich chwil warto żyć - przyznała.

Pani Bogumiła wspomina też liczne wydarzenia, które przez lata odbywały się w Paszteciku.

- Byli u nas politycy, artyści, teatry nagrywały tu sceny. Nawet Pogoń Szczecin reklamowała swoje nowe koszulki właśnie tutaj. To cudowne, że to miejsce wciąż przyciąga ludzi i tworzy historię – cieszy się właścicielka baru.

Sekret pasztecika, jak podkreśla, tkwi w niezmiennej recepturze.

- Produkujemy dokładnie tak, jak przed laty. Wszystko z polskich surowców, bez żadnych polepszaczy i konserwantów. Ta receptura jest rozpoznawalna i wpisana na listę produktów tradycyjnych. Ludzie wracają po dwudziestu, trzydziestu latach i mówią: to ten sam smak. I to jest najpiękniejsze - mówi Bogumiła Polańska.©℗

Więcej na ten temat w „Kurierze Szczecińskim” i eKurierze z 21.10.2025 r.

(dg)

REKLAMA

Komentarze

Do smakosza
2025-10-20 16:35:17
Co roku piszesz to samo, wykorzystując markę produktu tradycyjnego jaki mieści się na Wojska Polskiego 46 w Szczecinie. Nie wchodząc w gusta, bo o nich się nie dyskutuje, tylko pasztecik z Wojska Polskiego ma prawo używać nazwy tradycyjny, a temu na Manhatanie troszkę do tego brakuje i trzeba byłoby jeszcze tą nazwę we właściwy sposób obronić.
many
2025-10-20 16:07:27
jakoś nigdy mi to nie smakowało
smakosz
2025-10-20 14:49:23
Najlepszy pasztecik i barszcz od lat jest obok targowiska Manhatan i pętli Kołłątaja na niebuszewie .Polecam
smakosz
2025-10-20 14:46:55
Najlepszy pasztecik i barszcz od lat jest obok targowiska Manhatan i pętli Kołłątaja na niebuszewie .Polecam

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA