czwartek, 18 października 2018.
Strona główna > Gospodarka > Jaja pod lupą

Jaja pod lupą [FILM]

Jaja pod lupą
Data publikacji: 2018-04-02 20:06
Ostatnia aktualizacja: 2018-04-02 21:04
Wywietleń: 1188 321109

Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Jak powstają i po czym poznać dobre?

Jakość jajek zależy wyłącznie od systemu chowu? Mit. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego udowodnili, że to nie chów przesądza o składzie i smakowitości polskich jaj. Za ich smak i jakość odpowiada przede wszystkim pasza, którą są karmione. Zależy od niej również masa jaja.

- Sekret idealnego jajka tkwi w rodzaju i ilości spożywanej przez kury paszy. Nioski, mają znacznie większe zapotrzebowanie na składniki mineralne, szczególnie na wapń. Dlatego pasza musi być dostosowana do wieku kury oraz zbilansowana pod względem białka, aminokwasów, energii metabolicznej, jak i potrzebnych witamin: A, E, B2, B6, kwasów foliowego oraz pantotenowego. Żywienie to jednak nie wszystko. Równie ważna jest troska o dobrostan zwierząt. To od zapewnienia odpowiednich warunków zależy wysoka jakość produktu końcowego oraz wyniki produkcyjne – komentuje Paweł Michalski, kierownik produktu ds. drobiu De Heus.

Po czym poznać dobre jajka? Dla konsumenta ważne są: data przydatności do spożycia, system chowu kur oraz informacja o producencie. Termin przydatności to średnio 28 dni od zapakowania. Należy pamiętać, że jaja dostępne w sklepach są objęte kontrolą weterynaryjną. W Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Mogą być one użyte wyłącznie w przypadku choroby stada. Jaja, które zostały zniesione przez chore zwierzęta, nie trafiają do sprzedaży.

Numery na jajkach – co oznaczają?
• 0 – jaja z chowu ekologicznego,
• 1 – z chowu na wolnym wybiegu,
• 2 z chowu ściółkowego,
• 3 – z chowu klatkowego.

- Przy zakupie jaj należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich pochodzenie oraz sposób przechowywania - koniecznie w obniżonej temperaturze. Kupując jaja z niesprawdzonych źródeł, ryzykujemy naszym zdrowiem – ostrzega Michalski.

Bomba witaminowa - A, E, D, B12 i K. Jaja to wciąż jedno z bogatszych źródeł białka. Dlatego cieszą się ogromną popularnością wśród osób, które żyją aktywnie, uprawiają sport. Zawierają potas, wapń i żelazo. Najwięcej wartości odżywczych posiada jajko na miękko i takie w postaci lekko ściętej jajecznicy.

Jajko jajku nierówne. Różnią się od siebie m.in. kształtem, kolorem skorupki i żółtka, a także rozmiarami.

Na tak dużą różnorodność jaj składa się wiele czynników, w tym np. genetyka kury, wiek, rodzaj zadawanej paszy, czy warunki utrzymania – dodaje Michał Szafryna.

Najchętniej wybierane przez konsumentów są jajka beżowe. Tymczasem kolor skorupki nie gra roli. To kwestia wyłącznie genetyki kur.

Złote żółtko najlepsze?

- Barwa żółtka to również wyłączenie kwestia żywienia i sposobu utrzymania – dodaje Szafryna. – Konsumenci przeważnie wolą jajka o intensywnie żółtej barwie. Twierdzą, że zawierają one więcej witaminy A i są zdrowsze niż te z jaśniejszymi żółtkami. To błędne założenie. Intensywna barwa zależy m.in. od obecności kukurydzy lub śruty w diecie.

(g)
Fot. SGGW

Jaja pod lupą

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
11
na godz. 03:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Pokaz pierwszej pomocy na wodzie
Wodowanie pierwszego bezzałogowca
Powstaje Morskie Centrum Nauki
Poprzedni Następny

Nekrologi

Sonda

Czy liczniki czasu światła sprawdzają się na szczecińskich skrzyżowaniach?

 

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy