piątek, 19 stycznia 2018.
Strona główna > Wiadomości > Chleb szczeciński doceniony!

Chleb szczeciński doceniony!

Chleb szczeciński doceniony!
Data publikacji: 2017-12-13 14:14
Ostatnia aktualizacja: 2017-12-13 18:51
Wywietleń: 1618 305025

6 czerwca 2018 roku po raz pierwszy będzie obchodzony Dzień Chleba Szczecińskiego – zadeklarował wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa. Datę tę wskazali sami piekarze, którzy w środę (13 grudnia) odebrali prestiżowe certyfikaty „Jakość Tradycja”, nadane właśnie dla chleba szczecińskiego.

Bochenek wydłużony, od dołu spłaszczony, góra lekko zaokrąglona. W środku wilgotny i miękki. Skórka po wystudzeniu dość twarda, a miąższ zbity i jednorodny – tak wygląda chleb szczeciński. Wypiekany według tej samej receptury niezmiennie od ponad 50 lat, zyskał uznanie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, która przyznaje znak „Jakość Tradycja”. To krajowy system jakości żywności uznany przez ministerstwo rolnictwa i Komisję Europejską. Jest on bardzo restrykcyjny. O znak „Jakość Tradycja” mogą się bowiem ubiegać tylko ci producenci, którzy wytwarzają produkty z co najmniej 50-letnią tradycją, oparte na niezmienionej recepturze, surowcach i technologii. Nie dopuszcza się przy tym używania surowców z GMO i żadnych dodatków przemysłowych.

– W tej chwili w systemie mamy ponad 300 produktów z całej Polski z rozmaitych branż, w tym sporo piekarniczych i cukierniczych. Cieszę się, że do tego grona dołączył chleb szczeciński, który zauważono już w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów – mówiła Izabella Byszewska, prezes zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, która przyjechała do Szczecina, by osobiście pogratulować piekarzom. 

Prestiżowy certyfikat odebrali przedstawiciele ośmiu piekarni z Pomorza Zachodniego. To piekarze zrzeszeni w Cechu Rzemiosł Spożywczych, powołanym w Szczecinie 6 czerwca 1945 roku. Wicemarszałek Jarosław Rzepa zachęcał ich do tego, by teraz starali się o wpisanie chleba szczecińskiego na listę produktów chronionych unijnymi certyfikatami.

Znak „Jakość Tradycja” posiadają także inne produkty z naszego regionu: świeży sok marchwiowy, sękacz kołobrzeski czy marchwiowy Cymes z Pojezierza Wałeckiego. 

(żan)

Fot. Dariusz Gorajski

 

 

 

 

 

 

Komentarze

o
kiedyś to był chleb -teraz to same gnioty tylko zmieniają się opakowania i nazwy
2017-12-13 18:10:26
Lesław
Chlebek smaczny. Na śniadanko czy kolację w sam raz.
2017-12-13 17:59:12

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
1
na godz. 03:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Bicie rekordu w spinningu rowerowym
Światełko do nieba 2018
Wielkie granie na Łasztowni
Poprzedni Następny
W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy