piątek, 15 grudnia 2017.
Strona główna > Wiadomości > Zachodniopomorskie przysmaki docenione w Poznaniu

Zachodniopomorskie przysmaki docenione w Poznaniu

Zachodniopomorskie przysmaki docenione w Poznaniu
Data publikacji: 2017-09-25 17:02
Ostatnia aktualizacja: 2017-09-26 09:58
Wywietleń: 1196 293731

Do wtorku (26 września) potrwają w Poznaniu Targi Smaki Regionów 2017, w których uczestniczy także silna reprezentacja z Zachodniopomorskiego.

W niedzielę (24 bm.) na targach, które odbywają się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich nagrodzono najlepsze produkty wytwarzane według tradycyjnych receptur. Wśród nich znalazło się sześć przysmaków z naszego regionu.

Uznanie Komisji Konkursowej Medalu Targów Smaki Regionów zyskały grzyby marynowane z szyszką Krystyny Hapki (Ostre Bardo w powiecie świdwińskim). Z kolei Gospoda Herbu Korab Danuty Gołowacz i Małgorzaty Dzieciniak (Szczecin) wygrała w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w kategorii „potrawa” za Seviche (ceviche – rodzaj sałatki) z ryby regionalnej na purée ze szparagów.

W kategorii „produkt regionalny” uznanie zyskało cztery przysmaki z naszego województwa: jesiotr wędzony z gospodarstwa rybackiego Anny i Łukasza Skowrońskich, ser kozi widuchowski Edyty Szczupak z Marwic (powiat gryfiński), chleb szczeciński z Piekarni Przemysława Wojciechowskiego (Szczecin), oraz wino z owoców róży – dolickie z Gospodarstwa ekologicznego Sedina, Bożeny i Ryszarda Jaszczowskich. Warto dodać, że Sedina zdobyła również wyróżnienie w konkursie o Medal Targów Smaki Regionów.

Laureaci kulinarnej rywalizacji otrzymali pamiątkowe medale i dyplomy.

(żan)

Na zdjęciu: Na targach w Poznaniu doceniono między innymi chleb szczeciński z Piekarni „Wojciechowski”.

Fot. Ryszard Pakieser/Archiwum

Komentarze

piwosz
@do: piwosz : Bardzo duzo osob pije piwo piło i bedzie piło,plebs prostactwo i kibole pija wyroby piwopodobne typu bosman czy harnas ,jest takie powiedzenie : piwo piwo tylko piwo wszystkich nas wychowa a do grobu doprowadzi czysta wyborowa ,najwieksza patola pije wódkę i tanie wina a piwo to napój który integruje ludzi i nie powoduje takiej agresji jak niektorzy maja po wódce, napij sie dobrego piwa z browarów regionalnych/rzemieslniczych to docenisz smak i walory zdrowotne ;-),jak jest dobra promocja to nawet za 3zl mozna kupic dobrego browca ,nie koncernowego oczywiscie.
2017-09-26 08:56:36
do: piwosz
A kto w ogóle pije piwo w dzisiejszych czasach, skoro to zwykły napój dla plebsu, prostactwa i kiboli...
2017-09-26 07:00:00
piwosz
Guciu: paszteciki srednio smakuja turystom a i barszcz czesto nie jest w pełni naturalny , juz Bar Raba wola :)-local fast food, tym sie przynajmniej najesz, a paprykarza w Szczecinie zdaje sie nikt nie produkuje ,napewno nasz lokalny szaszlyk mercury jest godny polecenia czasem:)
2017-09-25 19:53:05
guciu
Puście rogale szczecińskie paszteciki a może paprykarz szczeciński.
2017-09-25 18:18:44
Jaca
Może piwo w "Stara Komenda"?
2017-09-25 18:15:40
piwosz
Fajnie ,szkoda tylko ze w Szczecinie jak i całym wojewodztwie nie mamy dobrego browaru regionalnego, Bosmana do niego nie zaliczam bo to od dawna koncernowka tylko dla wytrwalych... ,w Kolobrzegu jest Colberg ale to male piwo, a w Polczynie Zdroju -Polczynskie ale ostatnio brak go w sklepach, a w Szczecinie tylko 3 browary restauracyjne ,wiec jestesmy skazani na dobre piwo z innych regionow kraju ;-(
2017-09-25 18:00:31

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Czego szczecinianie życzą na nowy rok
Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Mikołajowa atrakcja od Coca Coli
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Hannę Orską