wtorek, 23 stycznia 2018.
Strona główna > Wiadomości > Masło i słodkości. Nasze nowe przysmaki

Masło i słodkości. Nasze nowe przysmaki

Masło i słodkości. Nasze nowe przysmaki
Data publikacji: 2017-10-20 15:46
Ostatnia aktualizacja: 2017-10-21 02:01
Wywietleń: 768 297476

Na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa pojawiły się nowe przysmaki z naszego województwa. To: jabłuszka w koszulkach, masło ostrowieckie i miody rusinowskie. Tym samym Zachodniopomorskie ma już 45 produktów tradycyjnych.

Ze Szczecina pochodzi jeden z najmłodszych produktów tradycyjnych Pomorza Zachodniego. Mowa o jabłuszkach w koszulkach, czyli krucho-drożdżowych ciasteczkach, wypiekanych już od ponad pół wieku i wciąż według tego samego przepisu w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja, czyli popularnym „Gastronomiku”.

– Najlepszy smak jabłuszek w koszulkach uzyskuje się dzięki użyciu do ich wypieku dwóch odmian jabłek, tj. Ligol i Champion, z jabłoni porastających obficie sady ziem Pomorza Zachodniego – czytamy w opisie produktu, który 27 września br. został wpisany na listę prowadzoną przez ministra rolnictwa.

Tego samego dnia zarejestrowany został inny nasz słodki przysmak – miody rusinowskie. Pod tą nazwą kryją się miody: gryczany, wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy, mniszkowy, faceliowy i ze spadzi liściastej, które od kilkudziesięciu już lat wytwarzane są na bazie roślin występujących wokół wsi Rusinowo, w gminie Postomino.

Zachodniopomorskie doczekało się także pierwszego produktu tradycyjnego w kategorii Oleje i tłuszcze. Z końcem września na ministerialną listę wpisane zostało masło ostrowieckie (nazwa pochodzi od wsi Ostrowiec w powiecie wałeckim). Do jego produkcji używa się mleka pozyskiwanego od krów z własnego gospodarstwa, a śmietanę ubija się jak przed laty drewnianą kierznią lub kierzynką. 

(reg)

Komentarze

Uwaga
ZA DUZO... Masla i roznego rodzaju tluszczow oraz Slodkosci... gwarantuje juz po 50-ce pozapychnie zyl Kolesterolem i tzw. Ataki Serca - gdzie o Nadwadze i Cukrzycy juz nie wspomne !!
2017-10-21 00:08:16
Jan Glowacki
Te wszystkie przysmaki i tradycyjne delicje to moja babcia wyrabiala juz 100 lat temu! Tylko wtedy nie bylo Junii Jeloropejskiej i nikt sie tym nie chwalil.
2017-10-20 16:31:33

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
2
na godz. 00:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Bicie rekordu w spinningu rowerowym
Światełko do nieba 2018
Wielkie granie na Łasztowni
Poprzedni Następny
W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy