wtorek, 23 stycznia 2018.
Strona główna > Opinie > Opinie Czytelników (12.04.2016)

Opinie Czytelników (12.04.2016)

Data publikacji: 2016-04-12 13:18
Ostatnia aktualizacja: 2016-04-30 09:14
Wywietleń: 463 127860

Minęła właśnie 6. rocznica tragedii smoleńskiej: prezydent Duda mówił na Krakowskim Przedmieściu o wybaczaniu, pojednaniu i jedności, kilka godzin później prezes Kaczyński o zbrodni, odpowiedzialności rządu Donalda Tuska i ukaraniu winnych. A ja, zwykły Polak, widziałem tylko zakłamanie, brak szacunku do rodzin ofiar i polityczną hucpę mającą niewiele wspólnego z uczczeniem ofiar!

(kilka podobnych głosów)

* * *

- Cieszę się, że w końcu rocznica wydarzeń z 10 kwietnia 2010 r. ma państwową oprawę, ale dziwi mnie, że w głównych obchodach uczestniczyła tylko jedna partia - PiS. Przecież pod Smoleńskiem zginęli ludzie z różnych ugrupowań! Czy pozostali - z PO, SLD i innych partii - nie otrzymali zaproszenia, czy nie umieli wznieść się ponad podziałami? Bardzo nie podobała mi się także nienawiść niektórych przybyłych pod pałac prezydencki w Warszawie.  Okrzyki "Polsat kłamie", "sierpem i młotem w czerwoną hołotę" nie licowały zupełnie z charakterem uroczystości. To nie był happening, wiec polityczny, czy inna rozróba, lecz wspomnienie wielkiej tragedii.

* * *

- Przykro było patrzeć, jak wyglądały szczecińskie obchody rocznicy tragedii smoleńskiej. Wiązanki składane na rondzie Ofiar Katastrofy Smoleńskiej, które ma tak nieciekawe otoczenie, a w zwykłe dni jest brudne i upstrzone psimi odchodami, czy wieńce układane na trawie przy skwerze Lecha Kaczyńskiego przeczą wzniosłości i uwłaczają ofiarom, rodzinom i wszystkim tym, którzy to wydarzenie boleśnie przeżyli. Uroczystości należy przenieść na cmentarz i tam oddawać hołd zmarłym. Tam też powinien powstać pomnik lub tablica upamiętniająca wszystkie ofiary.

* * *

- PRYWATNE busy powinny już od dawna wspomagać komunikację miejską w Szczecinie, zaś inicjatywa transportu na żądanie jest spóźniona o jakieś 12 lat, tyle bowiem istnieje np. w Krakowie. Mam także propozycję, by dopuszczono wreszcie na miejskie przystanki busy jadące znad morza czy z Gryfic. Dziś nie mają takiego prawa, dla wysiadających jest dostępny tylko przystanek końcowy przy dworcu PKS. A ludzie chcieliby zakończyć podróż tuż za Mostem Długim lub - ci, którzy jadą Trasą Zamkową - na pl. Żołnierza Polskiego, bo to tu są duże węzły komunikacyjne. Czemu to takie niemożliwe do zrealizowania?

 

Poglądy zamieszczone w tej rubryce mogą się rozmijać ze stanowiskiem redakcji.

 

Komentarze

telewizja i inne
Ktos napisal ze placi za Telewizje od poczatku jej istnmienia Ja tez zawsze placilam za telewizje Jaki czas temu zostalam zwolniona ze wzgledu na wiek wg obowiazujacego prawa ( barazie nic sie nie pisze czy NOWE co przyszlo utrzyma to prawo , chociaz nazywa sie takze ze jest sprawiedliwe ) Ale przypomne ze OBECNE pokolenie dostalo przywolenie do nieplacenia Czy pamietacie z jakim entuzjazmem przyjeto oswiadczenie pewnej osoby z Obecnych Wladcow naszego Panstwa ze nie placila za KOMUNY za tramwaj czy aut\yobus? No to macie teraz skutki tego entuzjazmu Gratuluje
2016-04-30 08:52:05
kowalski
a co sie stalo ze 10 kwietnia ma miec Państwowa oprawe ? Ze ktos swa glupia decyzja i zadufaniem doprowadzil do katastrofy w ktorej zgineli obok nich niewinni ludzie? A
2016-04-30 08:45:02

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
-4
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Bicie rekordu w spinningu rowerowym
Światełko do nieba 2018
Wielkie granie na Łasztowni
Poprzedni Następny

kondolencje

Elżbiety Zych
W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy