poniedziałek, 23 października 2017.
Strona główna > Opinie > Opinie Czytelników (12.04.2016)

Opinie Czytelników (12.04.2016)

Data publikacji: 2016-04-12 13:18
Ostatnia aktualizacja: 2016-04-30 09:14
Wywietleń: 429 127860

Minęła właśnie 6. rocznica tragedii smoleńskiej: prezydent Duda mówił na Krakowskim Przedmieściu o wybaczaniu, pojednaniu i jedności, kilka godzin później prezes Kaczyński o zbrodni, odpowiedzialności rządu Donalda Tuska i ukaraniu winnych. A ja, zwykły Polak, widziałem tylko zakłamanie, brak szacunku do rodzin ofiar i polityczną hucpę mającą niewiele wspólnego z uczczeniem ofiar!

(kilka podobnych głosów)

* * *

- Cieszę się, że w końcu rocznica wydarzeń z 10 kwietnia 2010 r. ma państwową oprawę, ale dziwi mnie, że w głównych obchodach uczestniczyła tylko jedna partia - PiS. Przecież pod Smoleńskiem zginęli ludzie z różnych ugrupowań! Czy pozostali - z PO, SLD i innych partii - nie otrzymali zaproszenia, czy nie umieli wznieść się ponad podziałami? Bardzo nie podobała mi się także nienawiść niektórych przybyłych pod pałac prezydencki w Warszawie.  Okrzyki "Polsat kłamie", "sierpem i młotem w czerwoną hołotę" nie licowały zupełnie z charakterem uroczystości. To nie był happening, wiec polityczny, czy inna rozróba, lecz wspomnienie wielkiej tragedii.

* * *

- Przykro było patrzeć, jak wyglądały szczecińskie obchody rocznicy tragedii smoleńskiej. Wiązanki składane na rondzie Ofiar Katastrofy Smoleńskiej, które ma tak nieciekawe otoczenie, a w zwykłe dni jest brudne i upstrzone psimi odchodami, czy wieńce układane na trawie przy skwerze Lecha Kaczyńskiego przeczą wzniosłości i uwłaczają ofiarom, rodzinom i wszystkim tym, którzy to wydarzenie boleśnie przeżyli. Uroczystości należy przenieść na cmentarz i tam oddawać hołd zmarłym. Tam też powinien powstać pomnik lub tablica upamiętniająca wszystkie ofiary.

* * *

- PRYWATNE busy powinny już od dawna wspomagać komunikację miejską w Szczecinie, zaś inicjatywa transportu na żądanie jest spóźniona o jakieś 12 lat, tyle bowiem istnieje np. w Krakowie. Mam także propozycję, by dopuszczono wreszcie na miejskie przystanki busy jadące znad morza czy z Gryfic. Dziś nie mają takiego prawa, dla wysiadających jest dostępny tylko przystanek końcowy przy dworcu PKS. A ludzie chcieliby zakończyć podróż tuż za Mostem Długim lub - ci, którzy jadą Trasą Zamkową - na pl. Żołnierza Polskiego, bo to tu są duże węzły komunikacyjne. Czemu to takie niemożliwe do zrealizowania?

 

Poglądy zamieszczone w tej rubryce mogą się rozmijać ze stanowiskiem redakcji.

 

Komentarze

telewizja i inne
Ktos napisal ze placi za Telewizje od poczatku jej istnmienia Ja tez zawsze placilam za telewizje Jaki czas temu zostalam zwolniona ze wzgledu na wiek wg obowiazujacego prawa ( barazie nic sie nie pisze czy NOWE co przyszlo utrzyma to prawo , chociaz nazywa sie takze ze jest sprawiedliwe ) Ale przypomne ze OBECNE pokolenie dostalo przywolenie do nieplacenia Czy pamietacie z jakim entuzjazmem przyjeto oswiadczenie pewnej osoby z Obecnych Wladcow naszego Panstwa ze nie placila za KOMUNY za tramwaj czy aut\yobus? No to macie teraz skutki tego entuzjazmu Gratuluje
2016-04-30 08:52:05
kowalski
a co sie stalo ze 10 kwietnia ma miec Państwowa oprawe ? Ze ktos swa glupia decyzja i zadufaniem doprowadzil do katastrofy w ktorej zgineli obok nich niewinni ludzie? A
2016-04-30 08:45:02

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Marsz różowej wstążki 2017
Lekarze wspierali lekarzy
Krokusowa inauguracja w Różance
Poprzedni Następny

Nekrologi