sobota, 20 stycznia 2018.
Strona główna > Kącik kulinarny > Pstrąg domowy po pracy

Pstrąg domowy po pracy

Pstrąg domowy po pracy
Data publikacji: 2017-08-31 03:08
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-31 10:18
Wywietleń: 7302 290191

SKŁADNIKI na 1 porcję

1 pstrąg tęczowy

kilka ziemniaków

kapusta kiszona

jabłko

marchewka

kawałek pora lub cebuli

olej

mąka

sól

pieprz

czosnek

To szybkie, proste danie. Gdy wracamy zgłodniali z pracy, jego przyrządzenie zajmie nam nie więcej niż kwadrans. Składniki dostępne są w każdym dyskoncie czy hipermarkecie. Pstrąg ze stoiska rybnego lub pakowany w tacki, to niedrogi składnik domowego obiadu. Składnik – dodajmy – wysokiej jakości, gdyż ryby z polskich hodowli cieszą się w Europie dobrą opinią.

Zaczynamy od przygotowania surówki. Niedużą garść kapusty kiszonej kładziemy na desce i kroimy. Dodajemy – według uznania – od połowy do jednego grubo startego jabłka (może być ze skórką). Jabłko i kapusta dadzą nam słodko-kwaśny dodatek do ryby. W ten sam sposób możemy dodać – choć niekoniecznie – trochę drobniej startej marchwi. W końcu dorzucamy nieco pokrojonej w kostkę cebuli lub krążków pora. Jeszcze szczypta pieprzu i całość mieszamy w salaterce, skrapiając obficie olejem (wzmacniacz smaku). Mamy też wersję z gotową surówką (dla leniwych) – kupioną w sklepie.

Jak przygotować wypatroszonego pstrąga? Pozbawiamy go łusek. Bez nich ryba lepiej wchłonie przyprawy – sól, pieprz i zgnieciony praską czosnek. Można też natrzeć pstrąga na zewnątrz i od środka ziołami prowansalskimi lub gotową mieszanką przypraw do ryb. W skład tej ostatniej wchodzą m.in.: sól (więc wcześniej soli już nie dodajemy), czosnek, rozmaryn, bazylia, imbir, gorczyca, tymianek, cukier, natka pietruszki, cebula. Pstrąga oprószamy (lub obtaczamy) w mące – co między innymi zapobiegnie przyklejeniu się ryby – i kładziemy na patelnię do mocno rozgrzanego oleju. Rybę zaleca się smażyć w całości, z głową i ogonem. Ale jeżeli ktoś nie ma wystarczająco dużej patelni, musi odkroić głowę i ogon. Można też odciąć płetwy. W zależności od wielkości tuszy smażymy pstrąga od 3,5 do 5 minut z każdej strony.

Można go podać z frytkami lub pokrojonymi w trójkąty własnoręcznie usmażonymi w frytownicy ziemniakami.

Pstrąg domowy po pracy

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
1
na godz. 15:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Bicie rekordu w spinningu rowerowym
Światełko do nieba 2018
Wielkie granie na Łasztowni
Poprzedni Następny
W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy