wtorek, 23 stycznia 2018.
Strona główna > Wiadomości > Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji

Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji

Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji
Data publikacji: 2016-02-12 14:23
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-09 23:36
Wywietleń: 1615 117877

Ze Szczecinka pochodzi najmłodszy produkt tradycyjny Zachodniopomorskiego. W piątek (12 lutego) producentom krówki szczecineckiej gratulował wicemarszałek województwa. Od niedawna na ministerialnej liście są także miody dębickie z pasieki w gminie Maszewo.

– W miodach jesteśmy potęgą – podkreślał wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa gratulując właścicielom Lipowej Pasieki z Dębic wpisu na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Miody dębickie to 36. przysmak kojarzony z Zachodniopomorskiem. Pod tą nazwą wytwarzanych jest kilka odmian miodu, m.in. wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, gryczany, leśny. W latach 50.-60. ubiegłego wieku niemal w każdym gospodarstwie w Dębicach były ule.

– Wybierając taką a nie inną nazwę dla naszych miodów, mieliśmy w pamięci sąsiadów-pszczelarzy – mówi Bogumił Szymański, który produkcją miodu zajmuje się wspólnie z żoną Danutą.

– Nie można sobie wyobrazić lepszej, słodszej i milszej promocji gminy – podkreśla burmistrz Maszewa Jadwiga Ferensztajn dodając, że to pierwszy produkt tradycyjny z gminy Maszewo.

19 stycznia zarejestrowana została także krówka szczecinecka. To pierwszy cukierek z naszego regionu na liście tradycyjnych specjałów. Krówkę produkowana jest od ponad 45 lat przez Cukierniczą Spółdzielnię Inwalidów Słowianka w Szczecinku.

– Uważamy, że połączenie tradycji i nowoczesności jest możliwe. Receptura naszej krówki oparta jest na naturalnych składnikach. To produkt z pełnego mleka, z dodatkiem prawdziwego masła, na syropie ziemniaczanym, a nie glukozowym – wymienia zalety krówki szczecineckiej Sławomir Pawłowski, prezes Słowianki.

Spółdzielnia ze Szczecinka sprzedaje swoje cukiernicze wyroby także za granicą. Krówkę ze Szczecinka znają m.in. w Chinach i Wietnamie. Przedsiębiorstwo zatrudnia 185 osób. ©℗
(żan)

Fot. Ryszard Pakieser

Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji

Komentarze

Negatywne strony duzej slodkosci...,
Nie reklamujcie i nie pchajcie w Ludzi az tyle cukru...bo rozchorujecie Spoleczenstwo tak na Cukrzyce, Serce, Otylosc oraz inne zwiazane z duza iloscia cukru choroby...!!
2016-02-13 10:42:32
Połączenie
A może krówki z dodatkiem miodu?
2016-02-12 15:40:46
krówkojad
A gdzie w Szczecinie można nabyć te krówki? Chętnie skosztuję.
2016-02-12 15:04:08

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
-3
na godz. 03:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Bicie rekordu w spinningu rowerowym
Światełko do nieba 2018
Wielkie granie na Łasztowni
Poprzedni Następny

kondolencje

Elżbiety Zych
W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy