wtorek, 21 listopada 2017.
Strona główna > Wiadomości > Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji

Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji

Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji
Data publikacji: 2016-02-12 14:23
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-09 23:36
Wywietleń: 1521 117877

Ze Szczecinka pochodzi najmłodszy produkt tradycyjny Zachodniopomorskiego. W piątek (12 lutego) producentom krówki szczecineckiej gratulował wicemarszałek województwa. Od niedawna na ministerialnej liście są także miody dębickie z pasieki w gminie Maszewo.

– W miodach jesteśmy potęgą – podkreślał wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa gratulując właścicielom Lipowej Pasieki z Dębic wpisu na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Miody dębickie to 36. przysmak kojarzony z Zachodniopomorskiem. Pod tą nazwą wytwarzanych jest kilka odmian miodu, m.in. wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, gryczany, leśny. W latach 50.-60. ubiegłego wieku niemal w każdym gospodarstwie w Dębicach były ule.

– Wybierając taką a nie inną nazwę dla naszych miodów, mieliśmy w pamięci sąsiadów-pszczelarzy – mówi Bogumił Szymański, który produkcją miodu zajmuje się wspólnie z żoną Danutą.

– Nie można sobie wyobrazić lepszej, słodszej i milszej promocji gminy – podkreśla burmistrz Maszewa Jadwiga Ferensztajn dodając, że to pierwszy produkt tradycyjny z gminy Maszewo.

19 stycznia zarejestrowana została także krówka szczecinecka. To pierwszy cukierek z naszego regionu na liście tradycyjnych specjałów. Krówkę produkowana jest od ponad 45 lat przez Cukierniczą Spółdzielnię Inwalidów Słowianka w Szczecinku.

– Uważamy, że połączenie tradycji i nowoczesności jest możliwe. Receptura naszej krówki oparta jest na naturalnych składnikach. To produkt z pełnego mleka, z dodatkiem prawdziwego masła, na syropie ziemniaczanym, a nie glukozowym – wymienia zalety krówki szczecineckiej Sławomir Pawłowski, prezes Słowianki.

Spółdzielnia ze Szczecinka sprzedaje swoje cukiernicze wyroby także za granicą. Krówkę ze Szczecinka znają m.in. w Chinach i Wietnamie. Przedsiębiorstwo zatrudnia 185 osób. ©℗
(żan)

Fot. Ryszard Pakieser

Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji Krówka i miody, czyli słodki smak tradycji

Komentarze

Negatywne strony duzej slodkosci...,
Nie reklamujcie i nie pchajcie w Ludzi az tyle cukru...bo rozchorujecie Spoleczenstwo tak na Cukrzyce, Serce, Otylosc oraz inne zwiazane z duza iloscia cukru choroby...!!
2016-02-13 10:42:32
Połączenie
A może krówki z dodatkiem miodu?
2016-02-12 15:40:46
krówkojad
A gdzie w Szczecinie można nabyć te krówki? Chętnie skosztuję.
2016-02-12 15:04:08

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Pomnik Wdzięczności zaczyna znikać
Tłumy na otwarciu nowego Galaxy
Ulica całkiem inna
Poprzedni Następny

Nekrologi