poniedziałek, 21 maja 2018.
Strona główna > Opinie > Opinie Czytelników 25-28.03.2016

Opinie Czytelników 25-28.03.2016

Data publikacji: 2016-03-25 11:55
Wywietleń: 690 125866

- Nasz kraj nie ma żadnych przyjaciół na Zachodzie Europy - mamy partnerów gospodarczych, którzy bardziej doglądają własnych interesów niż myślą o dobrosąsiedzkich układach. Słowa o przyjaźni płynące z ust niemieckich polityków brzmią jak niezły dowcip, bo nie oglądając się na nas budują już drugą nitkę Gazociągu Północnego. Mówię to w kontekście słów wypowiedzianych do kamer przez Grzegorza Schetynę o solidarnej Europie, Trybunale Konstytucyjnym i innych "problemach" Polski. Mnie się zdaje, że to raczej PO narobiła nam kłopotów: nie dość, że wyprzedała nasz majątek narodowy, to zrobiła z nas dziadów. Szacunek w Europie zyskamy tylko wówczas, gdy będziemy - podobnie jak nasi partnerzy - grali twardo.

* * *

- MAŁO kto mówi dziś o przyczynach zamachów terrorystycznych w krajach zachodniej Europy. A szkoda, bo to właśnie one otworzyły się na multi-kulti, zapominając o korzeniach chrześcijańskich, które były fundamentem Starego Kontynentu. W tę pustkę duchową Zachodu wchodzi agresywny islam. Dobrze, że w Polsce pan prezydent i pani premier bronią wartości chrześcijańskich i kultury. To nie zachęca muzułmanów do osiedlania się u nas.

* * *

- Dziś nic się nie mówi o tym, kto tak naprawdę jest odpowiedzialny za terroryzm. Winnym jest Ameryka, która wywoływała konflikty w Afganistanie, Iraku, Libii i wielu innych krajach Bliskiego Wschodu i Afryki. Dziś Stany Zjednoczone siedzą cicho, nie pomagają Europie uporać się z tym bałaganem i chyba zacierają ręce, że to nie oni mają problem z uchodźcami, imigrantami i terroryzmem.

* * *

- NIE wierzę w zapewnienia, że szczyt NATO w Warszawie będzie zabezpieczony tak, że nic się nie stanie - nikt nie powinien dawać takich gwarancji. Wydarzenia z Paryża, Brukseli, a wcześniej z Londynu, Madrytu i Nowego Jorku pokazują, że terroryści są nieprzewidywalni i mogą zaatakować zewsząd. Czy służby zabezpieczające szczyt wzięły także pod uwagę, że zamachowcy mogą porwać samolot i uderzyć nim w Stadion Narodowy, na którym odbędą się spotkania?

* * *

- Musimy wiedzieć, jaka kwota odprawy wchodzi w grę w przypadku sędziego Rzeplińskiego, bo to może ona jest kluczem w tej całej rozróbie o TK i tego kurczowego trzymania się stołka prezesa. To nie może być wiedza tajemna w państwie demokratycznym, w państwie prawa.

* * *

- 20 marca przypada rocznica wyzwolenia Dąbia. W latach minionych - choć z roku na rok coraz skromniej - obywały się uroczystości pod pomnikiem ku czci poległych w walkach o Dąbie. W tym roku wszyscy o rocznicy zapomnieli. Przykre to bardzo. W okolicy znajdują się trzy szkoły, duży komisariat policji...

Poglądy zamieszczone w tej rubryce mogą się rozmijać ze stanowiskiem redakcji.

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
18
na godz. 18:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Zwiedzanie z prezydentem
Opóźnienia na szczecińskim dworcu
Otwarcie groty
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Joannie Walczak
W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy
„Mirosław Kwiatkowski niniejszym przeprasza za bezprawne naruszenie dóbr osobistych Pana Przemysława Rafała Chmury, których to naruszeń dopuścił się w treści sporządzonych przez siebie artykułów pod tytułem: – „Biuro nieruchomości w przepompowni”, „Pośredników ci u nas dostatek”, „Wypaczone notarialne umowy”, „Notariusze naginali przepisy”, „Czarna dziesiątka mijającego roku”, „Chwasty tygodnia”, „Pośrednicy drwią z Temidy” oraz „Wyrok na notariusza” opublikowanych w Kurierze Szczecińskim odpowiednio w dniach 23 stycznia 2015 r., 13 lutego 2015 r., 27 listopada 2015 r., 28 grudnia 2015 r., 31 grudnia 2015 r., 9 września 2016 r. oraz 11 października 2016 r., a także stronie internetowej gazety, w których to artykułach zawarto nieprawdziwe i niesprawdzone informacje na temat sposobu świadczenia usług przez Pana Przemysława Rafała Chmurę, w czasie gdy wykonywał on zawód notariusza, oraz o rzekomych nieprawidłowościach, których miał się dopuścić przy świadczeniu tych usług. Mirosław Kwiatkowski zobowiązuje się również do poszanowania dóbr osobistych Pana Przemysława Rafała Chmury.”