poniedziałek, 21 maja 2018.
Strona główna > Opinie czytelników > Opinie Czytelników (18.09.2015)

Opinie Czytelników (18.09.2015)

Data publikacji: 2015-09-18 14:54
Wywietleń: 357 21587

MOJA matka ma ponad 90 lat, a w młodości 6,5 roku spędziła na Syberii. Dziś siedzi w domu i ogląda telewizję. Chciałbym przekazać jej refleksję na temat uchodźców. Nasi dziadkowie walczyli o wolną Polskę. Dziś, gdy patrzy na relacje telewizyjne z granicy serbsko-węgierskiej , widzi samych młodych mężczyzn i pyta, dlaczego oni uciekają? Dlaczego nie spróbują odbudować swego kraju, przecież swego domu trzeba bronić, a nie uciekać za chlebem. Nasze wcześniejsze pokolenia odbudowywały kraj z gruzów. 

CHCIAŁEM wyrazić swoje uznanie dla Wiktora Orbana za to, że wybija z głowy uchodźcom to, że Europa jest rajem na ziemi. Ich postawa udowadnia, że potrafią być groźni i potrafią walczyć. Dlaczego zatem nie próbują walczyć o swój kraj? Orban jest politykiem z wyobraźnią, bo wpuszczanie i oddawanie zasiłków uchodźcom może zrodzić faszystowskie postawy w naszych społeczeństwach. Inni demokratyczni przywódcy zdają się tego nie zauważać. 

GRZEGORZ Napieralski będzie się starał o mandat do senatu, podczas gdy jeszcze niedawno pluł na tę formację. Aby uniknąć bezrobocia, szuka miejsca dla siebie gdziekolwiek. Myślę, że zachodniopomorscy wyborcy powinni dać mu nie czerwoną, a czarną kartkę, tak aby zniknął z życia publicznego. 

DO polityki, do partii, powinno pójść więcej młodych osób. Bo z tymi, którzy zajmują się polityką teraz, to my daleko nie zajedziemy. A na pewno nie w polityce zagranicznej.

NIE jestem zwolennikiem lewicy czy Platformy Obywatelskiej, ale uważam, że Jarosław Kaczyński jest wielkim manipulatorem. Powie wszystko, żeby powrócić do władzy. Lubi powoływać się na Piłsudskiego i Drugą RP. Ale Polska w latach 1918 - 1939 wcale nie była idealna. Czytuję gazety z tamtego okresu. Tam było mnóstwo wzajemnej niechęci, nienawiści do Żydów. A w 39 roku wszystko runęło.

KAMPANIA wyborcza robi się coraz bardziej absurdalna. Politycy są gotowi obiecać dosłownie wszystko. Szeregowi posłowie mają trudności z objaśnianiem posunięć swoich liderów. Prawdziwy cyrk!

W pełni zgadzam się z tekstem redaktora Spirydowicza w "Kurierze" na temat gazociągu NordStream, co do którego dogadali się Niemcy i Rosjanie - ponad głowami mniejszych państw. To jest przykład niesolidarności i lekceważenia. Niemcy nie mają prawa nas pouczać, co powinniśmy robić. Każdy dba o swoje interesy przede wszystkim. Niemcy są tego najlepszym przykładem. Nie ma powodu, dla którego Polska miałaby postępować inaczej.

 

Poglądy zamieszczone w tej rubryce mogą się rozmijać ze stanowiskiem redakcji.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
18
na godz. 18:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Zwiedzanie z prezydentem
Opóźnienia na szczecińskim dworcu
Otwarcie groty
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Joannie Walczak
W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy
„Mirosław Kwiatkowski niniejszym przeprasza za bezprawne naruszenie dóbr osobistych Pana Przemysława Rafała Chmury, których to naruszeń dopuścił się w treści sporządzonych przez siebie artykułów pod tytułem: – „Biuro nieruchomości w przepompowni”, „Pośredników ci u nas dostatek”, „Wypaczone notarialne umowy”, „Notariusze naginali przepisy”, „Czarna dziesiątka mijającego roku”, „Chwasty tygodnia”, „Pośrednicy drwią z Temidy” oraz „Wyrok na notariusza” opublikowanych w Kurierze Szczecińskim odpowiednio w dniach 23 stycznia 2015 r., 13 lutego 2015 r., 27 listopada 2015 r., 28 grudnia 2015 r., 31 grudnia 2015 r., 9 września 2016 r. oraz 11 października 2016 r., a także stronie internetowej gazety, w których to artykułach zawarto nieprawdziwe i niesprawdzone informacje na temat sposobu świadczenia usług przez Pana Przemysława Rafała Chmurę, w czasie gdy wykonywał on zawód notariusza, oraz o rzekomych nieprawidłowościach, których miał się dopuścić przy świadczeniu tych usług. Mirosław Kwiatkowski zobowiązuje się również do poszanowania dóbr osobistych Pana Przemysława Rafała Chmury.”