poniedziałek, 20 maja 2019.
Strona główna > Na Luzie > KONKURS. Tłusty czwartek tuż-tuż…

KONKURS. Tłusty czwartek tuż-tuż…

KONKURS. Tłusty czwartek tuż-tuż…
Data publikacji: 2019-02-22 13:17
Ostatnia aktualizacja: 2019-03-02 18:59
Wywietleń: 1002 377015

W tłusty czwartek Polacy zjadają około 100 mln pączków z marmoladą, nadzieniem różanym, budyniem, ajerkoniakiem bądź posypanych tylko cukrem pudrem. Mimo nawoływań dietetyków, przerażonych gigantyczną ilością kalorii w pączkach, tłustoczwartkowe szaleństwo trwa. Warto podkreślić, że mamy wybór. Smaczne i nieco mniej kaloryczne są faworki.

Faworki zwane także chrustem, stały się symbolem zakończenia zimy i nadejścia wiosny. Początkowo przygotowywano je z ciasta na pączki, a później z ciasta lanego i biszkoptowego. Dziś najczęściej powstają z ciasta zbijanego. Przeszły metamorfozę, która odchudziła je z kalorii, dodając jednocześnie smaku.

Zrobienie faworków nie jest trudne – mówi prezes Piekarni-Cukierni Paweł Kamer. Wystarczy przygotować:

• 400 g mąki pszennej tortowej,

• szczyptę soli,

• 5 dag masła,

• 1 jajko,

• 4 żółtka,

• 1 łyżka cukru pudru,

• 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%,

• 1 łyżka spirytusu,

• 2 l oleju do smażenia lub 1,5 kg smalcu

 

PRZYGOTOWANIE

– Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. 8 minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały).

– Dodać do mąki ubite jajka, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30-45 minut w temperaturze pokojowej.

– Ciasto zagniatać przez kilka minut, następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie składać i rozwałkowywać jeszcze 2-3 razy, w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób wtłaczamy w ciasto powietrze, dzięki czemu będzie bardziej elastyczne.

– Ciasto rozwałkowywać jak najcieniej. Resztę ciasta trzymać zawiniętą w folię spożywczą.

– Nożem lub radełkiem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.

– Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30-60 sekund z każdej strony.

– Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można podawać z marmoladą lub konfiturą.

Wykonanie faworków nie jest trudne. Dla zapracowanych niechcących jednak spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, mamy w prezencie od naszej redakcji do wygrania trzy opakowania tych pyszności.

Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać SMS-a na numer 72601 z hasłem: kurier.faworki – na SMS-y czekamy do 27 lutego do godz. 11.59. A w środę 27 lutego o godz. 12 uczestnicy konkursu otrzymają SMS-a z pytaniem konkursowym. Vouchery na faworki z Piekarni-Cukierni „Kamer” otrzymają pierwsze 3 osoby, które najszybciej – i prawidłowo – odpowiedzą na pytanie. Koszt jednego SMS-a – 2,46 zł z VAT.

Fot. Robert Stachnik (arch.)

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
17
na godz. 21:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Wielkie gotowanie nad Odrą
Teatralny przemarsz
Dzień Europy – balony poleciały w niebo
Poprzedni Następny

Nekrologi

Sonda

Czy będziesz głosować w wyborach do europarlamentu?

 

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie