niedziela, 08 grudnia 2019.
Strona główna > Lato z Kurierem > Wakacje w Słowianinie. Ale tu ciekawie, ale tu smacznie!

Wakacje w Słowianinie. Ale tu ciekawie, ale tu smacznie!

Wakacje w Słowianinie. Ale tu ciekawie, ale tu smacznie!
Data publikacji: 2019-08-06 23:02
Ostatnia aktualizacja: 2019-08-06 23:04
Wywietleń: 556 407066

W Domu Kultury „Słowianin” w Szczecinie trwają wakacyjne zajęcia Dziecięcej Akademii Rozwoju. Program jest po brzegi wypełniony atrakcjami. We wtorek było nie tylko bardzo ciekawie, ale i wyjątkowo smacznie!

W tygodniowych zajęciach bierze udział prawie trzydzieścioro dzieci w wieku 8-10 lat. W programie całodniowych spotkań są m.in. zajęcia ruchowe, plastyczno-techniczne, wycieczki. Udział jest bezpłatny.

– W lipcu zorganizowaliśmy jeden tydzień zabawy, teraz trwa drugi – mówił wczoraj Jacek Janiak, dyrektor „Słowianina”. – Sporo jest dzieci, które z różnych przyczyn spędzają lato w mieście. Prawda jest taka, że kiedy ogłosiliśmy nabór, po pięciu minutach mieliśmy zapełnioną listę chętnych. Opiekujemy się dziećmi w godz. 8-16. Codziennie gdzieś wychodzimy, w poniedziałek uczestniczyliśmy w warsztatach, zwiedzaliśmy zamek, byliśmy na wieży widokowej. Tu, na miejscu, są zajęcia z języka włoskiego, gimnastyka, żeby się dzieci dobrze czuły, a dziś mieliśmy pomysł na zdrowe śniadanie. Zaczęliśmy od zabaw, później był wspólny poczęstunek. Czeka nas jeszcze wizyta na przystani WOPR, gdzie będziemy dzieci edukować w zakresie bezpiecznej kąpieli i udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej, pokażemy im też Szczecin z wody. Potem zobaczymy panoramę miasta z diabelskiego młyna. A w środę czeka nas między innymi kino i „Król Lew”.

„Słowianin”, organizując te atrakcje dla dzieci, bazuje na dobrych kontaktach ze swoimi partnerami społecznymi. Wczoraj z pogadanką o zdrowej żywności przyjechali przedstawiciele Carrefour Gryf w Szczecinie. Pracownicy przywieźli uczestnikom zajęć na śniadanie dobre ekologiczne produkty, opowiedzieli, dlaczego warto je włączyć do diety, wyjaśnili, czym jest zielony listek – oznakowanie certyfikacji BIO. Pokazali też filmiki edukacyjne.

– Przyjechaliśmy tu z naszym programem Act for Food – mówi Monika Czekaj, dyrektor Carrefour Gryf. – Inicjatywa ma pomagać w dbaniu o zdrowie i wspólną przyszłość, zgodnie z założeniem „gdy jesz lepiej, to żyjesz lepiej”. Promuje ona także konkretne działania mające na celu dbałość o dobrostan zwierząt i ochronę środowiska. Dzieci bardzo chętnie włączają się w dyskusję, zadają mnóstwo ciekawych pytań i dobrze wiedzą, co to jest bio i eko.

Taki smaczny poranek bardzo się wszystkim podobał.

– Zajęcia tutaj są naprawdę urozmaicone – oceniają Kamila i Hania, uczestniczki Dziecięcej Akademii Rozwoju. – Także te o zdrowym odżywianiu bardzo nas interesują. U nas w domu zwraca się uwagę na to, byśmy jedli zdrowo. Ale dobrze jest wiedzieć więcej. ©℗

Tekst i fot. (gan)

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
6
na godz. 00:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Wielka Parada Mikołajów

Nekrologi

kondolencje

Sonda

Czy obowiązek tworzenia korytarza życia i jazdy na suwak zwiększą bezpieczeństwo na drogach?

 

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie