środa, 03 marca 2021r.

Zapisane w „Kurierze” (4.04 - 5.04.1952)

Data publikacji: 2021-01-25 22:33
Ostatnia aktualizacja: 2021-01-25 22:33
Zapisane  w „Kurierze” (4.04 - 5.04.1952)
Fot. Ryszard PAKIESER  

Gospodynie skarżą się na brak zup w kostkach i przypraw

Czytelniczka „Kuriera” p. M.Ł. ma do nas słuszną pretensję, że zachęciliśmy gosposie do zakupu smacznych zup w kostkach, a tym czasem prawie że ich nie ma na półkach sklepów uspołecznionych. Podobnie przedstawia się sprawa produkowanego w Szczecinie ekstraktu witaminowego „Bevit”, a także przyprawy bulionowej „Warta” w płynie i kostkach. (…)

„Kurier Szczeciński” z dnia 4 kwietnia 1952 r.

Nowe gatunki papierosów

W bieżącym miesiącu przemysł tytoniowy rzuci na rynek szereg nowych gatunków wyrobów tytoniowych. M.in. są już w sprzedaży nowe papierosy „dukat” w cenie 25 gr za sztukę. Poza tym w drugiej dekadzie bm. ukażą się na rynku papierosy „Sport”. Cena ich wyniesie zł 2,80 za 20 sztuk.

Również w maju ukaże się nowy gatunek specjalnego tytoniu fajkowego „Bosman” w opakowaniach 50-gramowych. Przemysł tytoniowy rozszerzy również asortyment produkowanych cygar. W połowie miesiąca będą w sprzedaży nowe gatunki cygar, m.in. „Armenia” i „El Aliento”.

„Kurier Szczeciński” z dnia 5 kwietnia 1952 r.

Wzmożone kontrole uniemożliwią spekulację przedświąteczną

W związku z możliwością spekulacji w okresie przedświątecznym organa kontrolne PIH i Komisje do Walki ze Spekulacją wzmogły walkę z wszelkimi przejawami nadużyć i spekulacji oraz samozaopatrywaniem się przez ekspedientów i kumoterstwem.

W wyniku tej kontroli ujawniono kilku nieuczciwych kierowników i ekspedientów, którzy zaopatrywali swoich znajomych i siebie w różne towary przeznaczone do sprzedaży w sklepie.

M.in. kierownik sklepu MHD nr 24 odłożył 6 kg wędliny wysokogatunkowej, którą zamierzał sprzedać innym pracownikom pobliskich sklepów. (…)

„Kurier Szczeciński” z dnia 5 kwietnia 1952 r.

8 barów mlecznych zostanie otwartych we wczasowiskach nadmorskich

W miejscowościach nadmorskich woj. szczecińskiego trwają już intensywne przygotowania do sezonu letniego. Okręgowe Przedsiębiorstwo Detalu i Barów Mlecznych zaczęło się także krzątać przy swoich placówkach.

Jeden z barów mlecznych w Międzyzdrojach będzie sprzedawał posiłki gorące, drugi zaś wyłącznie napoje zimne i lody.(…)

W Wisełce, Międzywodziu, Dziwnowie, Pobierowie, Niechorzu, Rewalu i Trzebieży zostaną w drugiej połowie maja uruchomione sezonowe bary mleczne.

„Kurier Szczeciński” z dnia 5 kwietnia 1952 r.

Dodaj komentarz

HEJT STOP


Tylko teraz -50% na prenumertę eKuriera. KUP TERAZ