Sobota, 20 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Zapisane w „Kurierze” (13.07-4.08.1954)

Data publikacji: 24 kwietnia 2021 r. 08:05
Ostatnia aktualizacja: 27 września 2022 r. 16:14
Zapisane w „Kurierze” (13.07-4.08.1954)
 

Dla smakoszy szlachetna „Starka”

Niedługo pojawi się w sprzedaży nowy gatunek wódki wytrawnej tzw. „Starka” wyprodukowana przez Szczecińską Wytwórnię Wódek. „Starka” należy do najszlachetniejszych wódek gatunkowych. Robiona jest na żytnim spirytusie, który przechodzi proces starzenia się co najmniej 5-6 lat. Surówka do wyrobu „Starki” przechowywana jest w beczkach ze specjalnego gatunku dębiny, zawierającej dużo garbnika, uszlachetniającego surówkę i nadającego jej herbacianego koloru.

Po fazie starzenia „Starkę” uszlachetnia się jeszcze winem wysokiej jakości (najlepiej maderą), a po dalszym pół roku – butelkuje.

„Starkę” produkuje tylko szczecińska wytwórnia. Dyrektor wytwórni Puciński zapewnia, że przypadnie ona do gustu każdemu smakoszowi.

„Kurier Szczeciński” z dnia 13 lipca 1954 r.

Pół miliona ton ładunku przewiozły w tym roku barki odrzańskie

Szczecińscy wodniacy, prowadzący pociągi barek na długim szlaku odrzańskim ze Szczecina na Śląsk, przewieźli w tych dniach półmilionową tonę ładunku w bieżącym roku.

Do tak znacznego sukcesu Szczecińskiej Ekspozytury Żeglugi na Odrze przyczyniła się przede wszystkim o wiele sprawniejsza niż w latach ubiegłych organizacja pracy, lepiej przygotowany tabor, stosowanie radzieckich metod pracy, co szczególnie odbiło się na skróceniu czasu trwania podróży o połowę. O ile bowiem jeszcze w roku ub. podróż ze Szczecina do Koźla trwała 14-15 dni, to w roku bieżącym trwa tylko 7 dni.

Tak skrócony czas pozwala barkom przewozić znacznie więcej towarów, odciążając poważnie kolej i obniżając koszty transportu.

„Kurier Szczeciński” z dnia 4 sierpnia 1954 r.

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Amator
2021-04-24 12:45:02
Stawka to regionalny produkt. Szkoda, że zaprzepaszczono szansę na wypromowanie tej wódki

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA