czwartek, 21 września 2017.
Strona główna > Rybołówstwo > Nowe gatunki i technologie

Nowe gatunki i technologie

Nowe gatunki i technologie
Data publikacji: 2017-06-29 09:00
Ostatnia aktualizacja: 2017-06-30 13:58
Wywietleń: 420 272809

Wspieranie zrównoważonej, innowacyjnej i konkurencyjnej akwakultury (PU 2) obejmuje m.in. działania inwestycyjne, zakup usług doradczych (o charakterze technicznym, naukowym, prawnym, środowiskowym lub gospodarczym) związanych z prowadzeniem gospodarstwa oraz ubezpieczenia zasobów akwakultury. Celem ogólnym tego priorytetu jest osiągnięcie i utrzymanie przez Polskę pozycji lidera w Unii Europejskiej w produkcji ryb pochodzących z akwakultury śródlądowej (ekstensywnej 
i intensywnej).

Cel ten będzie realizowany za pomocą wielu działań. Wśród nich jako znaczące należy wyróżnić zacieśnienie współpracy między hodowcami a światem nauki na potrzeby innowacji i rozwiązań praktycznych w gospodarstwach akwakultury oraz wzrost  przedsiębiorczości w sektorze akwakultury (w tym zachęcaniu 
do wymiany pokoleniowej kadry zarządczej w przedsiębiorstwach, modernizacji i rozwoju innowacyjnych gospodarstw).

Kolejnym kluczowym aspektem są działania prośrodowiskowe zmniejszające negatywne 
lub zwiększające pozytywne oddziaływanie gospodarstw akwakultury na środowisko.

W ramach działań ogólnosektorowych wsparciem objęte będą operacje mające na celu wzrost produkcji, podniesienie rentowności podmiotów akwakultury oraz wzmocnienie planowania (przestrzenne, polityka wodna), ze szczególnym uwzględnieniem terenów akwakultury.

Działania te zostaną wsparte kompleksowym dofinansowaniem w zakresie:
• wspierania zrównoważonej akwakultury świadczącej usługi w zakresie ochrony środowiska,
• wspierania przejścia sposobu prowadzenia akwakultury (w stosownych przypadkach) z systemu klasycznego na system recyrkulacyjny (o obiegu zamkniętym),
• rozwijania lub wprowadzania nowych gatunków akwakultury o dobrym potencjale rynkowym, stanowiących alternatywę dla dominującego karpia i pstrąga,
• rozwijania i wprowadzania w gospodarstwach akwakultury nowych lub ulepszonych produktów, procesów technologicznych, systemów zarządzania, wiedzy technicznej, naukowej i organizacyjnej,
• dywersyfikację działalności prowadzonej w ramach akwakultury.

Podejmowane będą próby prowadzenia akwakultury gatunków morskich i euryhalinowych (przystosowanych do szerokiego spektrum zasolenia wody) o wysokiej wartości rynkowej (jak turbot, ryby łososiowate, jesiotry, węgorz czy sandacz) np. w zakładach usytuowanych 
na lądzie, zasilanych wodą morską lub zwykle słonawą wodą geotermalną.

Fot. Robert Stachnik

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Elektryczny autobus w zajezdni
Wielkie latawce na niebie
Korki na Sczanieckiej
Poprzedni Następny

Nekrologi