piątek, 20 kwietnia 2018.
Strona główna > Na Luzie > Turystyka kulinarna na topie

Turystyka kulinarna na topie [FILM]

Turystyka kulinarna na topie
Data publikacji: 2016-04-11 13:08
Ostatnia aktualizacja: 2016-04-13 14:06
Wywietleń: 1123 127765

Turystyka kulinarna cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Polskie hity kulinarne to m.in. wędliny, miody i gęsina. Obecnie funkcjonuje u nas już ponad 30 szlaków kulinarnych - mówi dr Andrzej Stasiak z Uniwersytetu Łódzkiego.

Turystyka to nie tylko zwiedzanie zabytków czy też mniej lub bardziej aktywny wypoczynek. To także poznawanie stylu życia mieszkańców danego kraju czy regionu, ich tradycji, kultury, a także lokalnych potraw i smaków. Właśnie turystyka kulinarna – zdaniem specjalistów – to coraz popularniejszy trend w polskiej i światowej turystyce.

- Turysta wyjeżdżając na wakacje chce przeżyć coś wyjątkowego, nadzwyczajnego, chce przywieźć wspomnienia, doświadczać wszystkimi zmysłami, a jedzenie, biesiadowanie, spotykanie ludzi przy stole doskonale się do tego nadaje. To są podróże w poszukiwaniu nowych smaków: narodowych, regionalnych, lokalnych, ale również doskonała okazja, żeby poznawać inne kultury poprzez kuchnię właśnie - mówi PAP dr Andrzej Stasiak z Instytutu Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego.

Jak dodaje, turystyka kulinarna to nowe pojęcie, również na Zachodzie. Po raz pierwszy w fachowej literaturze pojawiło się w 1998 r., a w Polsce właściwie kilka lat później. Według eksperta w Polsce jesteśmy obecnie na etapie rozwoju szlaków kulinarnych, a w ciągu ostatnich trzech-czterech lat nastąpił prawdziwy wysyp tego typu oferty.

- W tej chwili mamy w Polsce ponad 30 szlaków, tras o bardzo różnym charakterze. Są szlaki miejskie, które pozwalają zapoznać się z ofertą restauracji czy to Poznania, Gdyni, czy Białegostoku. Są szlaki tematyczne poświęcone chociażby gęsinie w województwie kujawsko-pomorskim, ale są też szlaki monograficzne prezentujące dziedzictwo kulinarne poszczególnych regionów, chociażby szlak turystyczny Śląskie Smaki, czy Małopolska Trasa Smakoszy - wyliczał. W ocenie specjalisty, wśród polskich hitów kulinarnych na pewno są wędliny, miody, owoce, czy gęsina – przysmak odtwarzany po wielu latach zapomnienia. Atrakcyjną propozycją dla zagranicznych turystów – zdaniem dr Stasiaka - mogą być kuchnie mniejszości etnicznych czy grup etnograficznych. 

- Trzeba zrobić wszystko, aby jedynym symbolem kojarzącym się z Polską nie była polska wódka - dodaje. (pap)

 

Fot. Ryszard PAKIESER

 

Komentarze

Turystyka
Turystyka kulinarna polega na tym, że w jedną stronę jedzie się samochodem i smakuje, a w drugą piechotą, aby spalić kalorie.
2016-04-13 08:23:01

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
15
na godz. 00:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Zakwitły szczecińskie magnolie
Potańcówka w filharmonii z paprykarzem i oranżadą
Maszerowali dla życia
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy