sobota, 16 grudnia 2017.
Strona główna > Na Luzie > Szparagi według Morana

Szparagi według Morana

Szparagi według Morana
Data publikacji: 2015-11-29 14:43
Wywietleń: 584 3884

Ciasto biszkoptowe bez pieczenia, kaczka z sosem miodowym, cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta, pasztet wegetariański, sola z makaronem, krewetki z guacamole, oryginalne leczo i jabłka miłości - oto tylko niektóre z przepisów z książki Michela Morana - „Doradca smaku 2", kucharza, którego poznaliśmy jako jurora polskiej edycji programu „MasterChef". Dziś zdradzimy Państwu recepturę tego pasjonata gotowania na chrupiące szparagi z parmezanem i migdałami. Wszak nadal w sklepach można dostać te pyszne warzywa.

Składniki: 500 g szparagów białych, 2 jajka, 40 g bułki tartej, 40 g parmezanu, 40 g płatków migdałów, 40 g masła, do smaku - pieprz biały mielony, koperek suszony, sól morska.

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, obieramy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane związujemy nicią i gotujemy 10-15 minut w osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy z garnka, przelewamy zimną wodą, rozwiązujemy nici, układamy na talerzu i solimy.

Przygotowujemy dwie miski. W jednej roztrzepujemy jajka. W drugiej mieszamy bułkę tartą, starty parmezan oraz uprażone płatki migdałów. Przyprawiamy białym pieprzem i suszonym koperkiem.

Szparagi obtaczamy w jajku i panierujemy w mieszance bułki, migdałów oraz parmezanu. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym maśle (mniej więcej dwie minuty). Smacznego!

Dodać należy, że w książce M. Morana jest 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza (tak, tak!), które udoskonalą każde danie. ©℗

(MON)

Fot.: Aceera BV

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Czego szczecinianie życzą na nowy rok
Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Mikołajowa atrakcja od Coca Coli
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Hannę Orską