sobota, 21 października 2017.
Strona główna > Na Luzie > Szparagi według Morana

Szparagi według Morana

Szparagi według Morana
Data publikacji: 2015-11-29 14:43
Wywietleń: 547 3884

Ciasto biszkoptowe bez pieczenia, kaczka z sosem miodowym, cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta, pasztet wegetariański, sola z makaronem, krewetki z guacamole, oryginalne leczo i jabłka miłości - oto tylko niektóre z przepisów z książki Michela Morana - „Doradca smaku 2", kucharza, którego poznaliśmy jako jurora polskiej edycji programu „MasterChef". Dziś zdradzimy Państwu recepturę tego pasjonata gotowania na chrupiące szparagi z parmezanem i migdałami. Wszak nadal w sklepach można dostać te pyszne warzywa.

Składniki: 500 g szparagów białych, 2 jajka, 40 g bułki tartej, 40 g parmezanu, 40 g płatków migdałów, 40 g masła, do smaku - pieprz biały mielony, koperek suszony, sól morska.

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, obieramy i usuwamy zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane związujemy nicią i gotujemy 10-15 minut w osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy z garnka, przelewamy zimną wodą, rozwiązujemy nici, układamy na talerzu i solimy.

Przygotowujemy dwie miski. W jednej roztrzepujemy jajka. W drugiej mieszamy bułkę tartą, starty parmezan oraz uprażone płatki migdałów. Przyprawiamy białym pieprzem i suszonym koperkiem.

Szparagi obtaczamy w jajku i panierujemy w mieszance bułki, migdałów oraz parmezanu. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym maśle (mniej więcej dwie minuty). Smacznego!

Dodać należy, że w książce M. Morana jest 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza (tak, tak!), które udoskonalą każde danie. ©℗

(MON)

Fot.: Aceera BV

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Marsz różowej wstążki 2017
Lekarze wspierali lekarzy
Krokusowa inauguracja w Różance
Poprzedni Następny

Nekrologi