poniedziałek, 11 grudnia 2017.
Strona główna > Na Luzie > Stolik zarezerwowany

Stolik zarezerwowany

Stolik zarezerwowany
Data publikacji: 2016-06-02 22:43
Ostatnia aktualizacja: 2016-06-08 06:52
Wywietleń: 1367 136508

Samotni seniorzy zjedzą posiłek w towarzystwie wolontariusza w restauracji w Poznaniu dzięki akcji „Stolik zarezerwowany”. Organizatorzy liczą, że dzięki temu działaniu, starsi ludzie poczują się mniej samotni i będą mieli z kim porozmawiać przy dobrym obiedzie.

W ramach prowadzonego przez Centrum Inicjatyw Senioralnych w Poznaniu przedsięwzięcia, biorące udział w akcji restauracje raz w tygodniu nieodpłatnie ugoszczą pary seniorów i ich towarzyszy-wolontariuszy. Pilotaż akcji potrwa do końca września. Początkowo obejmie siedem restauracji i dziesięć par: seniorów i towarzyszących im wolontariuszy.

– Nie chodzi nam o to, by dać seniorom coś za darmo. W naszym działaniu wychodzimy od kwestii samotności seniorów. Szukamy sposobów, jak temu zaradzić, jak wprowadzić trochę urozmaicenia i coś odświętnego w ich codzienność. Do projektu zaprosiliśmy seniorów po 65. roku życia, których samotnością na co dzień opiekują się wolontariusze ze Stowarzyszenia Wzajemnej Pomocy Flandria i Stowarzyszenia mali bracia Ubogich – powiedziała Maria Sitarska z Centrum Inicjatyw Senioralnych. – Chcemy dać seniorom możliwość zjedzenia obiadu, czasem niedzielnego, czasem w środku tygodnia, w życzliwym towarzystwie i w przyjemnej atmosferze, przy rozmowie.

Osoby, które nie mogą opuścić domu, również zjedzą obiad w towarzystwie wolontariusza, który przywiezie przygotowany wcześniej przez restauratorów posiłek. Restauratorzy, którzy włączyli się w przedsięwzięcie zapowiadają, że jeśli akcja będzie się rozwijać - gotowi są zaproponować większą liczbę obiadów dla seniorów.

– Istotą tej akcji jest zachęcenie seniorów do społecznej interakcji, zdecydowania się na wyjście z domu i na skorzystanie z oferty gastronomicznej. Osoby takie nie bywają w restauracjach nawet nie tyle ze względów finansowych, ale raczej ze względu na brak towarzystwa – powiedział właściciel jednej z restauracji, która bierze udział w przedsięwzięciu, prezes Stowarzyszenia Ulepsz Poznań Paweł Głogowski.

Przedsięwzięcie zorganizowano na wzór podobnych akcji prowadzonych w Płocku i w Warszawie. Organizatorzy liczą, że do udziału zechcą zgłosić się kolejne poznańskie lokale gastronomiczne. (pap)

Fot. Ryszard Pakieser (arch.)

 

Komentarze

brutus
Najlepiej wyszczerzyc zebiska I zrobic wrrrrrrr.nie podejdzie na bank.
2016-06-08 05:27:44
anana
Masz racje po co ryzykowac jeszcze moze zaplacic za jego konsumpcje , nic nie wiadomo kto to I dlaczego zagaduje wlasnie gdy smacznie spozywamy nasz posilek.
2016-06-08 05:23:53
NamaA
A nie lepiej zmieniać mentalność tzw.szarego człowieka i oswajać go z tym,ze nie ma nic dziwnego w tym,że ktoś przychodzi do restauracji sam.I może chce coś zjeść w spokoju ducha?
2016-06-04 09:21:30

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Mikołajowa atrakcja od Coca Coli
Międzynarodowa flota przy Wałach
Poprzedni Następny

Nekrologi

Teresa Syrek

kondolencje