niedziela, 17 grudnia 2017.
Strona główna > Na Luzie > Najlepsze kasztany są... na Törggelen

Najlepsze kasztany są... na Törggelen [GALERIA]

Najlepsze kasztany są... na Törggelen
Data publikacji: 2017-12-02 11:33
Ostatnia aktualizacja: 2017-12-04 08:43
Wywietleń: 526 302856

Jesień w Południowym Tyrolu i gospodarstwach agroturystycznych spod znaku Czerwonego Koguta (Roter Hahn) to czas zbiorów. A po ich zakończeniu czas biesiadownia podczas tradycyjnego święta Törggelen, które trwa do adwentu, czyli w tym roku do 4 grudnia.  

W gospodach i winiarniach trwa świętowanie przy młodym winie i ... pieczonych kasztanach. To jedna z najstarszych tradycji tego regionu na północy Włoch: Törggelen. Jest to też dla turystów jedyna w roku okazja do wzięcia udziału w wielkiej tradycyjnej uczcie, organizowanej przez tamtejszych gospodarzy na koniec zbiorów, oraz w wielu festiwalach różnorodnej lokalnej kuchni i kultury.

Wszystkiego o jadalnych kasztanach można się dowiedzieć w Völlan-Tisens, gdzie obchodzi się święto „Keschtnriggl”. Nazwa ta pochodzi od słowa „Keschtn”, co w dialekcie Południowego Tyrolu oznacza „kasztan” oraz „Riggl” („pleciony koszyczek” służący do potrząsania już obranymi i upieczonymi kasztanami) . Podczas tego święta wybrane restauracje serwują całą gamę potraw na bazie kasztanów.
 
Będąc w Południowym Tyrolu warto nauczyć się dwóch słów: Buschenschenke i Hofschänke. To nazwy dwóch typów lokalnych gospód. Oba  oferują dania lokalnej kuchni serwowane w tradycyjnych pomieszczeniach obitych boazerią. W Buschenschänke podawane jest wino, które powstaje z winogron rosnących w tamtejszym gospodarstwie, a podczas Törggelen oferują specjalny program, m.in. zwiedzanie winnic, degustacje win, pieczenie chleba i kasztanów. Z kolei w Hofschänke wina pochodzą od innych producentów.

W tym roku na specjalne wieczory po winobraniu ( Törggele) zaprasza 8  winiarskich gospodarstw w Eisacktal i jedno w Soprabolzano przy Ritten. To nic innego jak wędrówki po kasztanowych gajach i wśród jesiennych krajobrazów winnic, wiejskie smakołyki i świeżo wytłoczone wino, zapach pieczonych kasztanów.

Na Törggelen warto się wybrać całą rodziną. Podczas gdy dorośli degustują wina, dzieci piją soki z winogron. Dla wszystkich jest obfite menu smakołyków łączących wpływy włoskie, tyrolskie i ladyńskie. Można skosztować włoskich Schlutzkrapfen, czyli ravioli ze szpinakiem i ricottą, typowych dla Tyrolu kiszonej kapusty, gulaszu, strucla z jabłkami i chleba z kminkiem, a przede wszystkim speck i knödel. Speck to dojrzewająca szynka, marynowana w solance przyprawami, suszona i wędzona na zimno, a na końcu myta w górskiej wodzie. Natomiast knödel, czyli knedle, to połączenie bułki, mąki, mleka i dodatków: szpeku, szpinaku lub sera. 

Nazwa Törggelen pochodzi od drewnianej prasy (wł. „torchio”), umieszczonej w specjalnym pomieszczeniu, w którym kiedyś degustowano młode wino. Według legend właściciele winnic, którzy zajmowali się także hodowlą bydła, urządzali wielką ucztę dla pasterzy wracających z wysoko położonych pastwisk. Częstowano ich młodym winem „Nuien” i pieczonymi kasztanami. Uczta ta miała być nagrodą dla wszystkich sezonowych pracowników pomagających przy zbiorach.

Roter Hahn (pol. Czerwony Kogut)) – to organizacja ponad 1700 farm agroturystycznych  w Południowym Tyrolu. Zrzeszenie w niej oznacza, że gospodarstwo spełnia rygorystyczne standardy (www.roterhahn.pl).

(mag)

Fot. Roter Hahn

 

Najlepsze kasztany są... na Törggelen Najlepsze kasztany są... na Törggelen Najlepsze kasztany są... na Törggelen Najlepsze kasztany są... na Törggelen Najlepsze kasztany są... na Törggelen Najlepsze kasztany są... na Törggelen Najlepsze kasztany są... na Törggelen

Komentarze

kasztany
Można je kupić w dyskontach lub hipermarketach, ale niestety, ich prawidłowe przygotowanie wymaga wprawy ;)
2017-12-04 06:53:15
Czesław
Nigdy nie próbowałem jadalnych kasztanow. Ciekawe, czy można je dostać gdzieś w Szczecinie?
2017-12-02 16:19:00

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Ostatni dzień jarmarku
Czego szczecinianie życzą na nowy rok
Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Hannę Orską