niedziela, 17 grudnia 2017.
Strona główna > Na Luzie > Konfitowana czy upieczona?

Konfitowana czy upieczona?

Konfitowana czy upieczona?
Data publikacji: 2015-11-07 17:52
Ostatnia aktualizacja: 2015-11-29 14:43
Wywietleń: 1617 36134

Podobnie, jak i w latach poprzednich, właśnie rusza akcja organizacji Slow Food - „Gęsina na św. Marcina”. A to oznacza, że w tym roku ponad 90 najlepszych polskich restauracji będzie od 6 listopada do 13 grudnia serwować gęsinę w wydaniu autorskim. Sześć spośród nich jest w naszym województwie. Szefowie kuchni wszystkich niemal stu restauracji wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę. Kto wie, być może uda się to kucharzowi z naszego regionu.

Polska gęsina w ponad 90 proc. eksportowana jest do Niemiec. Mimo to spożycie tego mięsa od początku akcji Slow Food (obecnie odbędzie się VII edycja) wzrosło prawie czterokrotnie i dzisiaj ponad 2 tys. ton gęsiny zjadają sami Polacy. Nie jest to imponująca ilość wobec 20 tys. ton eksportu do Niemiec...

W tym roku ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę, w ramach akcji - i wybranie spośród szefów kuchni „Króla Gęsiny 2015/16” - zaplanowano na 11 listopada, natomiast wręczenie nagrody - 13 grudnia podczas „Terra Madre Slow Food Festival", na zakończenie akcji „Gęsina na św. Marcina.

W naszym województwie we wspomnianej akcji biorą udział: „Avanti” w Szczecinie (szef kuchni - Michał Dzioba), „Arte”, Diune Hotel w Kołobrzegu (szef kuchni Rafał Durka), „La Maison”, Hotel Leda SPA w Kołobrzegu (szef kuchni - Andrzej Jakomulski), „Park Hotel” w Szczeicnie (szef kuchni - Mariusz Siwak), „Restauracja Horyzont”, Hotel AQUARIUS SPA w Kołobrzegu (szef kuchni - Jacek Krakowiak) oraz „Z Drugiej Strony Lustra" w Szczecinie (szefowa kuchni - Iwona Niemczewska). W ostatniej z wymienionych restauracji podczas wspomnianej akcji będzie można zjeść: rosół z gęsi z marchewkowym spaghetti, „Gęsia Galaktykę", czyli foie gras/ pate z wątróbki z miodem pitnym/ chałka/ żurawina/ jabłko/ chrupka kasza pęczak/ burak/ śliwka/ maliny/, pierś z gęsi owsianej na różowo/ puree ze śliwek suszonych ze śliwowicą/ kasza jaglana/ buraki, gęsia noga konfitowana/ puree ziemniaczane z musztardą/ jabłka/ miód pitny Macieja Jarosa/ sałata. ©℗

Więcej w magazynowym Kurierze Szczecińskim i e-wydaniu

Monika GAPIŃSKA

 

Komentarze

Bocian
Polacy nie gęsi, więc wszystko łykają jak młody bocian żaby.
2015-11-09 09:16:27

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Czego szczecinianie życzą na nowy rok
Jarmark Bożonarodzeniowy 2017
Mikołajowa atrakcja od Coca Coli
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Hannę Orską