Wtorek, 16 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Konfitowana czy upieczona?

Data publikacji: 07 listopada 2015 r. 17:52
Ostatnia aktualizacja: 29 listopada 2015 r. 14:43
Konfitowana czy upieczona?
Na zdj.: W szczecińskiej restauracji „Z Drugiej Strony Lustra", podczas akcji „Gęsina na św. Marcina", będzie m.in. serwowana „Gęsia Galaktyka" z planetami, asteroidami i Drogą Mleczną, czyli foie gras/ pate z wątróbki z miodem pitnym/ chałka/ żurawina/ jabłko/ chrupka kasza pęczak/ burak/ śliwka/ maliny. Fot. R.PAKIESER  

Podobnie, jak i w latach poprzednich, właśnie rusza akcja organizacji Slow Food - „Gęsina na św. Marcina”. A to oznacza, że w tym roku ponad 90 najlepszych polskich restauracji będzie od 6 listopada do 13 grudnia serwować gęsinę w wydaniu autorskim. Sześć spośród nich jest w naszym województwie. Szefowie kuchni wszystkich niemal stu restauracji wezmą udział w konkursie na najlepszy przepis na gęsinę. Kto wie, być może uda się to kucharzowi z naszego regionu.

Polska gęsina w ponad 90 proc. eksportowana jest do Niemiec. Mimo to spożycie tego mięsa od początku akcji Slow Food (obecnie odbędzie się VII edycja) wzrosło prawie czterokrotnie i dzisiaj ponad 2 tys. ton gęsiny zjadają sami Polacy. Nie jest to imponująca ilość wobec 20 tys. ton eksportu do Niemiec...

W tym roku ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę, w ramach akcji - i wybranie spośród szefów kuchni „Króla Gęsiny 2015/16” - zaplanowano na 11 listopada, natomiast wręczenie nagrody - 13 grudnia podczas „Terra Madre Slow Food Festival", na zakończenie akcji „Gęsina na św. Marcina.

W naszym województwie we wspomnianej akcji biorą udział: „Avanti” w Szczecinie (szef kuchni - Michał Dzioba), „Arte”, Diune Hotel w Kołobrzegu (szef kuchni Rafał Durka), „La Maison”, Hotel Leda SPA w Kołobrzegu (szef kuchni - Andrzej Jakomulski), „Park Hotel” w Szczeicnie (szef kuchni - Mariusz Siwak), „Restauracja Horyzont”, Hotel AQUARIUS SPA w Kołobrzegu (szef kuchni - Jacek Krakowiak) oraz „Z Drugiej Strony Lustra" w Szczecinie (szefowa kuchni - Iwona Niemczewska). W ostatniej z wymienionych restauracji podczas wspomnianej akcji będzie można zjeść: rosół z gęsi z marchewkowym spaghetti, „Gęsia Galaktykę", czyli foie gras/ pate z wątróbki z miodem pitnym/ chałka/ żurawina/ jabłko/ chrupka kasza pęczak/ burak/ śliwka/ maliny/, pierś z gęsi owsianej na różowo/ puree ze śliwek suszonych ze śliwowicą/ kasza jaglana/ buraki, gęsia noga konfitowana/ puree ziemniaczane z musztardą/ jabłka/ miód pitny Macieja Jarosa/ sałata. ©℗

Więcej w magazynowym Kurierze Szczecińskim i e-wydaniu

Monika GAPIŃSKA

 

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Bocian
2015-11-09 09:16:27
Polacy nie gęsi, więc wszystko łykają jak młody bocian żaby.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA