sobota, 18 listopada 2017.
Strona główna > Kącik kulinarny > Zupa w pół godziny

Zupa w pół godziny

Zupa w pół godziny
Data publikacji: 2017-10-26 10:38
Ostatnia aktualizacja: 2017-11-08 14:33
Wywietleń: 451 298275

Ucztę rybną możemy zacząć tradycyjnie, czyli od zupy. To pierwsze danie, które może być też jedynym, bo nasza zupa jest sycąca. Smacznego!

SKŁADNIKI na 4 porcje

1/2 kg fileta z dorsza (świeżego bez skóry)

250 g pstrąga lub łososia (świeżego lub mrożonego)

125 g boczku wędzonego (pokrojonego w kostkę)

3 marchewki

2 pietruszki

1 ziemniak

2 czerwone papryki

1 korzeń selera (średni)

2 ostre papryki jalapeno

majeranek otarty, sól

papryka mielona słodka

papryka mielona ostra

2-3 ząbki czosnku

sos rybny

sos sojowy (stężony w 29 proc.)

Kroimy marchewkę w talarki, ziemniaki i seler w kostkę, paprykę w krążki. Korzeń pietruszki natomiast kroimy na kilka większych kawałków. W ostrej papryczce robimy tylko otworki nożem, aby nie było za ostro. Smażymy boczek w niewielkiej ilości oleju. W garnku gotujemy 1,5 litra wody. Wrzucamy 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego oraz parę szczypt majeranku i 2-3 ząbki pokrojonego czosnku. Dodajemy też sos rybny i sojowy. Całość należy zagotować. Gdy w garnku wrze, wrzucamy pokrojone wcześniej marchew, pietruszkę i seler. Po jakimś czasie dodajemy pokrojone ziemniaki (żeby się nie rozgotowały). Gdy warzywa staną się półmiękkie, doprawiamy słodką i ostrą papryką mieloną.

Mięso ryb kroimy w dowolnie duże kawałki i na zmniejszonym ogniu gotujemy, dopóki płyn w garnku nie zacznie wrzeć. Na koniec dekorujemy koperkiem.

W tej potrawie jednym z kluczowych składników jest sos rybny. W naszych sklepach masowo pojawił się po zmianach w Polsce (1990 r.). To produkt wywodzący się z Azji Południowo-Wschodniej. Używa się go m.in. do przyprawiania i dosalania potraw. Zrobiony jest ze sfermentowanych w beczkach ryb, soli i wody. Proces ten trwa aż do upłynnienia zawartości. Otrzymany ekstrakt klaruje się i rozlewa do butelek. Specyficzny zapach i smak może zniechęcać do konsumpcji potraw przyprawionych sosem rybnym, jednak tak naprawdę zwiększa ich smakowitość.

Fot. Marek KLASA

 

Zupa w pół godziny

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Pomnik Wdzięczności zaczyna znikać
Tłumy na otwarciu nowego Galaxy
Ulica całkiem inna
Poprzedni Następny

Nekrologi