wtorek, 16 stycznia 2018.
Strona główna > Kącik kulinarny > Stynki smażone

Stynki smażone

Stynki smażone
Data publikacji: 2017-07-27 08:01
Ostatnia aktualizacja: 2017-07-27 10:17
Wywietleń: 1172 279890

SKŁADNIKI: 

pół kilograma stynek

mąka

olej

sól gruboziarnista

Dziś zadebiutuje nowa ryba, a raczej rybka, gdyż stynka jest niezbyt duża – osiąga do 30 cm długości. Ma wydłużone ciało. Jej łacińska nazwa brzmi Osmerus eperlanus. Stynka jest gatunkiem anadromicznym. Bytuje zarówno w wodach morskich (słonych), jak i śródlądowych (słodkich). W języku greckim anadromiczny oznacza „ciągnący w górę pod prąd wody”. Stynka większą część swojego życia spędza w morzu, ale na rozród wpływa do wód słodkich. Po wykluciu się z ikry młode pokolenie znów kieruje się ku morzu, i tak w kółko.

Ryba ta zamieszkuje przybrzeżne wody Europy: od północnej Hiszpanii po Morze Bałtyckie i rzekę Peczorę. W Wielkiej Brytanii i Irlandii spotykana jest w rzekach. W niektórych krajach skandynawskich czy nadbałtyckich migruje między jeziorami a rzekami. W Polsce występuje w Zalewie Szczecińskim, Zatoce Gdańskiej i Zalewie Wiślanym oraz w głębszych jeziorach na północy kraju. Ryba jest prawie wszystkożerna.

Z wyglądu stynka przypomina szprotkę, choć ma bielsze mięso i jest bardziej jędrna. Popularna jest w kuchni mazurskiej. W formie przekąski pełni rolę czegoś w rodzaju rybnych czipsów.

Gatunek ten ma duże znaczenie w przetwórstwie, produkuje się z tych ryb konserwy. Ze stynki wytwarzana jest także mączka rybna, wykorzystywana potem jako składnik przy produkcji pasz dla zwierząt. Z ryby tej odzyskuje się również tran.

Jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni, to dodajmy, że niewypatroszone świeże stynki pachną ogórkiem. Wypatroszone i bez głowy nie mają już tego charakterystycznego zapachu.

Stynki wypatroszone lub całe należy umyć i osuszyć. Następnie obtoczyć je w mące (w wersji bezglutenowej w mące kukurydzianej) i smażyć na rozgrzanym oleju. Na koniec obsypać chrupiące stynki grubą solą i udekorować gałązkami koperku. Do kompletu można podać z młodymi ziemniakami.

Tekst i fot. Marek KLASA

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
1
na godz. 00:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Światełko do nieba 2018
Wielkie granie na Łasztowni
Bicie rekordu w spinningu rowerowym
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy