piątek, 27 kwietnia 2018.
Strona główna > Kącik kulinarny > Sałatka śledziowa z majonezem

Sałatka śledziowa z majonezem

Sałatka śledziowa z majonezem
Data publikacji: 2017-09-28 09:28
Ostatnia aktualizacja: 2017-11-08 14:34
Wywietleń: 1283 294042

SKŁADNIKI na 4 porcje

1 opakowanie solonych filetów śledziowych à la matjas – 250 g

4 duże ziemniaki

1 duże jabłko

1-2 średnie białe cebule

2 jajka ugotowane na twardo

2 większe lub 3-4 mniejsze ogórki kiszone

pół puszki groszku konserwowego

2-3 łyżki majonezu

pieprz

sól (ewentualnie)

Sałatek majonezowych jest tyle, ilu kucharzy i gospodyń domowych. Dodaje się do nich np. tarty żółty ser. My jednak proponujemy potrawę klasyczną, choć ziemniaki w samej sałatce zastąpią wielkie bulwy na talerzu.

Na początek przypomnijmy o znaczeniu głównego składnika. Śledź bałtycki to ryba tłusta. Jego mięso zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Powinny być one podstawą każdej diety, gdyż wchodzą np. w skład tkanki nerwowej naszego mózgu czy wspomagają naturalnie odporność. Są niezbędne w produkcji tzw. hormonów szczęścia: serotoniny i dopaminy. W śledziach jest mnóstwo fosforu, wapnia, jodu… Mają też bardzo wysoką zawartość witamy D3.

Śledzie można przez ok. pół godziny moczyć w wodzie, aby pozbyć się nieco soli. My jednak tego nie zrobimy, a zachowaną słoność, która powstała w beczce ze śledziami, zrównoważą nam inne składniki tego dania. Filety kroimy w mniej więcej centymetrowe kostki i wrzucamy do dość dużego naczynia, do którego będziemy dodawać pozostałe składniki. Dorzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Podobnie kroimy i dodajemy ugotowane na twardo jajka. Trochę problemu sprawią nam przy krojeniu w kostkę ogórki kiszone. Będą za to znakomitym regulatorem kwaśności sałatki. W zależności od upodobań smakowych możemy ich do naszego naczynia dodać mniej lub więcej. Podobnie czynimy z cebulą pokrojoną w drobne kosteczki. Na koniec dodajemy kilka łyżek groszku konserwowego (ok. pół puszki), 2-3 lub więcej łyżek majonezu, pieprzymy i ewentualnie solimy. Całość dokładnie mieszamy.

W międzyczasie gotujemy cztery dorodne ziemniaki – obrane lub w mundurkach (możemy je też upiec). W zależności od kształtu bulw kroimy je wzdłuż lub na krzyż (jeżeli kuliste). Układamy na talerzu i nakładamy na nie sałatkę śledziową.

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
5
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Fontanna przy deptaku trysnęła kolorami
Zakwitły szczecińskie magnolie
Potańcówka w filharmonii z paprykarzem i oranżadą
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy