niedziela, 21 stycznia 2018.
Strona główna > Kącik kulinarny > Przystawka ze śledzia

Przystawka ze śledzia

Przystawka ze śledzia
Data publikacji: 2017-06-29 09:10
Ostatnia aktualizacja: 2017-06-29 14:06
Wywietleń: 956 272779

Dziś potrawa serwowana przed daniami głównymi – przystawka. Wygląd takich dań i ich smakowitość wzmaga tylko apetyt i ciekawość, co zostanie przygotowane na kolejne danie. Menu proponuje Artur Stępiński, szef kuchni restauracji Paprykarz Fish Market w Szczecinie.

 

Przystawka ze śledzia bardzo wykwintna (na 4 osoby)

 

Przygotowanie marynaty:

Oliwa z oliwek – 1/2 litra

Koper włoski – 1 średnia sztuka

4 liście laurowe

8 ziaren ziela angielskiego

4 gałązki świeżego tymianku

Pokrojony koper włoski (150-200 gramów), liście laurowe, ziele angielskie i tymianek wrzucamy do około pół litra oliwy z oliwek. Marynatę odstawiamy na około 72 godziny, aby wszystkie składniki się przegryzły. Takie normy czasowe stosujemy w naszej restauracji, ale w domu, gdy się śpieszymy, bo goście przychodzą na weekend, możemy odstawić marynatę na dobę.

Przygotowanie śledzi:

4 filety śledzia solonego

Marynata (przygotowana wcześniej)

Śledzie zalewamy letnią przegotowaną wodą na 30 minut. Powtarzamy tę czynność dwukrotnie. Potem ryby wykładamy na papierowy ręcznik i dokładnie suszymy. Następnie wkładamy je do szklanego naczynia i zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Całość wstawiamy na 72 godziny do lodówki, aby ryba wchłonęła smak i aromat składników marynaty i samej oliwy.

Przygotowanie salsy:

1 jabłko (najlepiej Granny Smith)

1 łodyga selera naciowego

1 szalotka

Pół kopru włoskiego

Sól

Pieprz czerwony

Korzeń chrzanu

Żubrówka

Jabłko – najlepiej zielone odmiany Granny Smith – kroimy w drobną kostkę. Może na surowo nie jest ono aż tak smaczne, jednak do wyznaczonej mu w przystawce roli nadaje się znakomicie, gdyż nada salsie chrupkość i utrzyma formę całości. Do pokrojonego jabłka dodajemy 1 łyżkę posiekanego selera naciowego, 1 posiekaną szalotkę, 1 łyżkę także posiekanego kopru włoskiego. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem czerwonym. Dodajemy do salsy 1 łyżkę świeżo startego chrzanu (na drobnych oczkach). Zalewamy łyżką żubrówki. Mieszamy i salsa gotowa.

Przygotowanie kremu chrzanowego

Ser mascarpone

Crème fraîche

Sól

Cytryna

Chrzan

Do miksera przekładamy około dwóch łyżek serka mascarpone, dwie łyżki Crème fraîche (francuska lekko ukwaszona śmietana). Mieszamy – można to także zrobić ręcznie. Na koniec, gdy krem będzie uzyskiwał kremową konsystencję, dodajemy nieco soli, kroplę cytryny i około łyżeczki startego tartego chrzanu.

Przygotowanie czerwonej cebuli

Dodajemy też jedną czerwoną – specjalnie przygotowaną – cebulkę. Aby ją przyrządzić, w rondelku musimy przygotować wodę przegotowaną z octem, zielem angielskim, liściem laurowym i czerwonym pieprzem. Gdy się zagotuje, dodajemy sok z wyciśniętego pieczonego buraka. Gospodynie – aby nie musiały piec buraka – mogą dodać koncentrat buraczany. Następnie czerwoną cebulę kroimy cieniutko, parzymy w przygotowanym wywarze około 1,5 minuty. Potem całość chłodzimy i ponownie dodajemy soku z tego buraka, żeby uzyskać kolor i delikatny smaczek. Przekładamy wszystko do słoiczka (tak jak pikle). Po przegryzieniu cebulka „w burakach” posłuży nam do udekorowania przystawki ze śledziem.

Pokrojonego na kawałki śledzia wykładamy na talerzu i dekorujemy dodatkami: salsą, kremem chrzanowym i czerwoną cebulką (zobacz na zdjęciu).

Smacznego!

Notował: (kl)

Fot. Paprykarz Fish Market

Przystawka ze śledzia

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
-1
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Bicie rekordu w spinningu rowerowym
Światełko do nieba 2018
Wielkie granie na Łasztowni
Poprzedni Następny
W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy