piątek, 27 kwietnia 2018.
Strona główna > Kącik kulinarny > Płotki nadziewane szynką

Płotki nadziewane szynką

Płotki nadziewane szynką
Data publikacji: 2017-10-26 11:35
Ostatnia aktualizacja: 2017-11-08 14:34
Wywietleń: 3318 298268

Płoć jest jedną z najpopularniejszych ryb w polskich wodach śródlądowych. Ta kuzynka karpia bywa spotykana także w Bałtyku. Osobniki żyją w stadach, żerują gromadnie. Ryby te są bardzo ostrożne i płochliwe. Mają przeciętnie od 30 do 40 (maksymalnie 50) cm długości. Ważą do nawet ponad 2 kilogramów. W handlu kilogram płoci kosztuje kilkanaście złotych. Nasze rybki kupiliśmy na stoisku jednego z marketów spożywczych, gdzie raczej trudno trafić na półmetrowe olbrzymy. Były już wypatroszone i odgłowione, a miały bardzo przystępną cenę – 13 zł za kilogram.

SKŁADNIKI na 4 porcje

12-16 wypatroszonych i odgłowionych płotek

ok. 50-70 g boczku wędzonego

plastry szynki wędzonej lub dojrzewającej (tyle ile tuszek płoci)

cytryna pokrojona w plastry

oliwa lub olej

mąka

sól, pieprz

sałata i pomidorki koktajlowe do przybrania

 

Ryby płuczemy, a resztę wody odsączamy na sicie (możemy je dodatkowo osuszyć papierowym ręcznikiem). Tuszki przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie wkładamy do ich wnętrza zwinięte w rulon plastry szynki. Nada ona tuszkom nieco wędzonkowego oraz lekko orzechowego posmaku i zapachu.

Boczek kroimy w małe kostki (możemy kupić opakowanie już pokrojonego), które smażymy na rozgrzanym oleju. Następnie obtoczoną w mące rybę smażymy przez ok. 8-10 minut z każdej strony. Możemy ją smażyć razem z boczkiem. Tak przyrządzone tuszki układamy na liściach sałaty i posypujemy boczkiem z patelni. Kilka pomidorków koktajlowych nada potrawie kolorytu. Dla efektu poszczególne płotki możemy przełożyć plastrami cytryny. Podajemy z pieczywem lub frytkami.

Fot. Marek KLASA

Płotki nadziewane szynką

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
5
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Fontanna przy deptaku trysnęła kolorami
Zakwitły szczecińskie magnolie
Potańcówka w filharmonii z paprykarzem i oranżadą
Poprzedni Następny

Nekrologi

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy