niedziela, 21 stycznia 2018.
Strona główna > Kącik kulinarny > Łosoś w papilotach – w pergaminie, z pieca

Łosoś w papilotach – w pergaminie, z pieca

Łosoś w papilotach – w pergaminie, z pieca
Data publikacji: 2017-06-29 11:25
Ostatnia aktualizacja: 2017-06-29 14:07
Wywietleń: 890 272813

Dziś potrawa serwowana przed daniami głównymi – przystawka. Wygląd takich dań i ich smakowitość wzmaga tylko apetyt i ciekawość, co zostanie przygotowane na kolejne danie. Menu proponuje Artur Stępiński, szef kuchni restauracji Paprykarz Fish Market w Szczecinie.

 

Łosoś w papilotach – w pergaminie, z pieca  (na 4 osoby)

800 gramów fileta z łososia

100 gramów cukinii

100 gramów marchwi

4 szalotki

80 gramów selera naciowego

50 gramów kopru włoskiego

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka masła lub oliwy

Imbir

4 gałązki tymianku

4  gałązki koperku

Sól

Pieprz

Łososia odskórzamy. 

Kroimy na cztery porcje po ok. 200 gramów. Każdą kładziemy na pergamin, delikatnie solimy. Na każdą z nich wykładamy pokrojone w paseczki (tzw. julienne, ok. 5 cm długości) po około: 

1 łyżki cukinii, 

1 łyżki marchwi, 

1 cebuli szalotki, 

1 selera naciowego, 

1 łyżki kopru włoskiego. 

Dodajemy też dwa, trzy ząbki czosnku pokrojonego w plasterki (na cztery porcje). Delikatnie kładziemy odrobinę masła, choć można też delikatnie skropić oliwą z oliwek (w stylu fit). Do tego dodajemy świeży tymianek, gałązkę kopru. Dokładamy też trochę imbiru – w pasterkach lub delikatnie startego. Na koniec sól i pieprz młotkowany. Wszystko będzie się dusiło w pergaminie około 14-15 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 200 stopni C. Dzięki temu łosoś przejdzie warzywami, imbirem i koprem włoskim o anyżowym posmaku. Dzięki pergaminowi nie spiecze się, a będzie bardziej jak potrawa gotowana. Ten sposób przyrządzania jest bardzo zdrowy.

Łososia podajemy na talerz w pergaminie. Możemy dodać sałatę, pomidorka.

Smacznego!

Notował: (kl)

Fot. Paprykarz Fish Market

 

Łosoś w papilotach – w pergaminie, z pieca

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
-1
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
Przez granice
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
Uber die grenzen
LESEN SIE MEHR

Filmy

Bicie rekordu w spinningu rowerowym
Światełko do nieba 2018
Wielkie granie na Łasztowni
Poprzedni Następny
W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy